– Tidigare fick vi inte de tider vi önskade och sämre tider än herrlaget överlag, men nu har det blivit bättre. Jag tror att det delvis beror på att är folk mer medvetna om problemet, men även på grund av att vi har fått mer utrymme, säger Sonja Entzenberg, klubbdirektör för Uppsala Baskets damlag som liksom herrarna tävlar i högsta ligan.
LÄS MER: Inkluderande vision når inte ut i omklädningsrummen
Tidigare hade både herrlaget och damlaget sina matcher i SEB USI Arena, även kallad Rosendalshallen. Uppsala Baskets herrlag tränar fortfarande där, men spelar sina matcher numera i IFU Arena. Då damlaget har Rosendalshallen som hemmaarena så har de numera företräde vid val av tider.
– När vi spelade i Fyrishov så fick vi även konkurrera med en mängd andra lag inom olika sporter. Då fick vi inte alltid träna i Fyrishovs lokaler, utan även i Fyrisskolan, berättar Sonja Entzenberg som menar att problemet handlar om mer än bara träningstider.
– Dom flesta damlag sköts ideellt, så är inte fallet med våra elitlag på herrsidan. De är en organisation som kostar pengar och är professionell, medan damernas i regel är ideell. Det innebär såklart att vi inte kan prestera på samma sätt eftersom vår tid är begränsad, säger hon.
Nu är det inte längre lokalsituationen som bekymrar henne mest utan den höjda avgiften för att nyttja kommunens träningslokaler, den så kallade markeringsavgiften.
– För vårt elitlag innebär den att vi kommer behöva dubbla våra medlemsavgifter eller så måste vi få in mer pengar via sponsorer, vilket är jättesvårt då i snitt 80 % av sponsorpengarna går till herrarna inom svensk idrott, säger Sonja Entzenberg.
Rickard Malmström är ordförande inom Idrotts- och fritidsnämnden, samt ledamot i Jämställdhetsrådet. Han berättar att en del av inkomsten från höjningen går till kommunkassan, men att majoriteten går tillbaka till föreningarna aktivitetsstöd för barn och unga, samt anläggningsstöd till klubbar och föreningar som driver egna anläggningar för barn och unga. För honom handlar det snarare om en korrigering av en annan orättvisa.
– Och tidigare var subventionen mer än 90 procent för kommunens anläggningar och max 30 procent för de som själva drev anläggningarna.
Sonja Entzenberg förstår Rickard Malmströms argumentation men oroar sig för att höjningen kommer leda till att ungdomar från ekonomiskt svaga familjer exkluderas från idrotten om de tvingas höja medlemsavgiften.
– Men denna grupp går även att finna på landsbygden, som nu får det billigare. Vad vi gör är att vi jämnar ut en orättvisa, säger Rickard Malmström.
MER LÄSNING OM ARENASTADEN
Bandyfinalen arrangeras under renoveringen
Så mycket kostar arenastaden Uppsala