LÄS MER: Så mycket kostar arenastaden Uppsala
Studenternas IP färdigställdes 1909 och kommer nu att byggas om till en planerad totalkostnad på 390 miljoner kronor. En ny fotbollsarena med en publikkapacitet på 10 000 besökare ska byggas, men även lounger och nya samlingsytor. Intill arenan planeras även kommersiella lokaler. Bandyisarna ska få ett nytt kylsystem och rustas så att de kan användas under hela året.
Det är med andra ord ett ordentligt ansiktslyft som planeras, men byggstarten har dock skjutits upp då kalkylerna måste jobbas igenom igen på grund av skenande priser på uppsalamarknaden, berättar Eva Sterte, VD för Uppsala kommun Sport- och rekreationsfastigheter AB som bland annat förvaltar och utvecklar Uppsalas arenor och idrottsplatser.
– Vi hade planerat att kunna komma igång med Studenternas i augusti. Men vi behövde se över både omfattning, prisnivåer och presentera en acceptabel nivå för beslut efter sommaren, säger Eva Sterte när UNT möter henne på bolagets kontor i centrala Uppsala.
Att marknaden är överhettad beror på att många projekt är ute på anbud vilket leder till att konkurrensen avtar då aktörerna inte behöver ta sig an fler byggprojekt, förklarar Eva Sterte.
– Aktörerna har i sin tur svårare att få tag i folk och material till alla projekt och då blir det ont om allt och priserna höjs. Det är väldigt svårt att sitta och räkna på detta två tre år innan bygget ska starta. Men vi hoppas att vi nu har nått toppen i Uppsala, säger hon.
Även Uppsala Eventcenter har mött flera hinder sedan planerna först presenterades för cirka ett decennium sedan. Arenan planeras att byggas i Gränby och ska rymma närmare 8000 besökare. Projektet har drivits sedan 2008 men än har det första spadtaget inte tagits än. Miljöfrågan och finansiering har varit två frågor som skapat många fartgupp i planeringsarbetet. Projektet startades alltså under den förra mandatperioden då alliansen var i majoritet i Uppsala kommun.
– Det fanns ett ointresse hos den tidigare majoriteten rörande hur man skulle bemöta de naturvärden som finns där. Det handlar inte bara om hur man ska bygga en bra arena, utan man måste även se till andra behov och regelverk som styr. Så det är lite ironiskt att vi som var mest skeptiska till projektet från början blev de som fick genomföra det. För som de drev projektet hade de fått ett nej hos EU-domstolen då EU:s miljöskydd är starkt, säger Rickard Malmström, miljöpartist och ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden.
Eva Sterte har samarbetat med både den nuvarande rödgröna majoriteten samt alliansen. Samarbetsmässigt anser hon att det har inneburit någon skillnad för henne, däremot minns hon tydligt de juridiska svårigheterna som uppstod kring Uppsala Eventcenter och miljöfrågan.
– Det blev en riktig rysare. Fick vi åka ned till Bryssel och EU-domstolen 2012, berättar hon.
Som UNT tidigare har rapporterat har ett år gamla IFU Arena i dagsläget problem med att locka besökare. Tomas Grönberg är vd för IFU Arena AB och välkomnar trots allt bygget av fler arenor.
– Snarare kommer vi nog att stimulera varandra. Vår arena passar bra för till exempel konserter som drar mellan 3000 och 3500 besökare, medan den Uppsala Eventcenter ska rymma 8000. Det kommer främst bli fokus på olika typer av event. Även om vi såklart kommer att konkurrera vid vissa särskilda tillfällen. Men det viktigaste är att vi samarbetar och gör Uppsala till en ännu starkare arenastad, säger han.