Här ska förfallet åtgärdas

Nu ska Vällnoras industriminnen lyftas ur förfallet – i alla fall delvis. Billerud-Korsnäs har kontaktat en entreprenör som ska ta sig an klensmedjan där solen lyser rakt igenom taket.

27 augusti 2018 10:00

I augusti berättade tidningen om hur kulturminnesmärkta byggnader i Vällnora bruk i östra Uppsala kommun är stadda i förfall eller är överväxta av sly.

– Det är en sorg att det här inte tas om hand, sade Vällnorabon Gunilla Ekman till tidningen då.

Billerud-Korsnäs var tidigare fastighetsägare men sålde för många år sedan sitt innehav till Bergvik. De förvaltar dock ännu fastigheterna och ska begära åtgärder av ägaren Bergvik. I sommar har man gjort just det och en entreprenör ska nu åtgärda åtminstone klensmedjan, som i forna tider användes som verkstad på bruket.

– Förhoppningsvis ska det här ske under hösten, men det är ingen garanti. Det är fasaden och taket som ska åtgärdas. Eventuellt fanns det också sprickor i grunden. Vi får se vad byggföretaget säger, säger Caroline Rothpfeffer på Billerud-Korsnäs.

LÄS MER: "Kräsna turister kräver mer"

LÄS MER: Fastigheter i förfall när pengar saknas

Men skogsbolagen äger flera fastigheter i Vällnora med stora åtgärdsbehov, bland annat ett båthus där golvet är på väg ut i sjön och en ståtlig masugn där fasaden flagnar och utsmyckningar i fönster är trasiga eller helt borta.

Vad ska ni göra med dem?

– De är inte upptagna för åtgärder, säger Caroline Rothpfeffer.

Hur ser ni på ert förvaltande av de här kulturminnena? Har ni någon plan på sikt på vad man kan göra av dem?

– Just nu har vi inte någon plan utöver att byggnaderna ska bevaras.

Caroline Rothpfeffer påpekar att förvaltning av kulturminnen inte tillhör Billerud-Korsnäs kärnområde.

– Men vi har ju ansvaret, och man kan förstås tycka att vi borde haft koll på de här fastigheterna tidigare, säger hon.

LÄS MER: "Vallonbruken" på väg bort

LÄS MER: "Bruken ett världsarv"

Per-Olov Fredman är fastboende i Vällnora och guidar då och då besökare. Han tycker beskedet från Billerud-Korsnäs är glädjande, även om det i nuläget bara är smedjan som ska rustas.

– Det låter jättebra att de ändå har för ögonen att det här inte ska få förfalla och att de inte släpper greppet helt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri

Ämnen du kan följa