2019 gjordes 718 polisanmälningar i Uppsala kommun där den misstänkte var mellan 13–20 år. Det är en ökning med 46 procent jämfört med 2018, då 492 sådana anmälningar gjordes.
Den största brottskategorin är våldsbrott. Det är också denna kategori som ökar klart mest bland unga: från 122 anmälda våldsbrott 2018 till 276 våldsbrott 2019 – alltså mer än en fördubbling. Det handlar om bland annat sparkar, slag, vapenhot, strypgrepp och personrån. Brottsoffren är i regel jämnåriga.
– Att grov kriminalitet kryper ner i åldrarna är naturligtvis oroande. Man undrar vad som händer bland ungdomar som gör att det är så nära att ta till våld. Det finns fall där personer blivit nerslagna för att de tittat på någon på fel sätt, säger Cecilia Lindén, tillförordnad gruppchef för Uppsalapolisens ungdomsutredare.
Tidigare i veckan berättade vi att våldsbrott utförda av personer under 15 år ökat med 48 procent sedan 2015 i polisregion Mitt, dit Uppsala tillhör. Regionpolismästare Carin Götblad sa då till UNT att dessa unga personer kan fortsätta begå brott eftersom det inte blir några egentliga konsekvenser av deras dåliga beteende.
Cecilia Lindén håller med om att mer behöver göras i ett tidigt skede.
– När vi nu ser den här ökningen ställer det högre krav på alla – skola, socialtjänst, polis och föräldrar – att tidigt uppmärksamma individer som beter sig dåligt och ta tag i problemet, säger hon.
Enligt Carin Götblad finns ett stort mörkertal gällande brott bland ungdomar eftersom många är rädda för repressalier om de polisanmäler eller medverkar i en polisutredning. Även Cecilia Lindén märker av denna rädsla.
– En del vill inte berätta för oss vad de utsatts för. Det finns en oro både bland barn och deras föräldrar för att barnet då ska bli ännu mer utsatt. Men jag skulle ändå säga att de flesta unga brottsoffer som vi möter vill prata med polisen. En del av deras upprättelse är ju att personerna som utsatt dem för brott ska ställas till svars.
Kan en del av ökningen bero på att fler anmäler brott?
– Till viss del kan det vara så.
Antalet ungdomar i åldern 13-20 år i Uppsala som polisen anser är i riskzonen för kriminalitet, exempelvis genom att umgås i kriminella kretsar, eller annan social utsatthet har också ökat kraftigt det senaste året. 2018 gjorde polisen 428 sådana orosanmälningar till socialtjänsten i Uppsala. 2019 gjordes 687 anmälningar.
Läs mer: "Samhället för passivt mot unga brottslingar"
Läs mer: 13-årig pojke pistolrånades av jämnåriga
Läs mer: Rånades på jacka för femte gången
Läs mer: Åklagare: "Polisen hinner inte utreda rånen"
Läs mer: Betalade 15.000 för att sonen skulle slippa gänget
Läs mer: Tonårspojkar i Uppsala hotas och rånas av jämnåriga
Läs mer: Polis: "Misstänkta ska inte kunna sätta skräck i familj"
Läs mer: Rån mot ungdomar allt vanligare