"Samhället för passivt mot unga brottslingar"

Polisen larmar om en ökning av mycket unga våldsbrottslingar. "Barn utsätter andra barn för grova brott, men det får inga konsekvenser", säger regionpolischef Carin Götblad.

Carin Götblad anser att det allra allvarligaste med situationen är att unga brottsoffer inte får upprättelse. "I stället kan de tvingas möta sina förövare i skolan varje dag. Så skulle vi vuxna aldrig acceptera att ha det."

Carin Götblad anser att det allra allvarligaste med situationen är att unga brottsoffer inte får upprättelse. "I stället kan de tvingas möta sina förövare i skolan varje dag. Så skulle vi vuxna aldrig acceptera att ha det."

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2020-02-10 07:00

– Det handlar om sparkar, strypgrepp, rån, dödshot. I många fall är det flera unga som ger sig på ett ensamt barn och rånar det. Man blir förfärad, säger Carin Götblad, regionpolischef i polisregion Mitt.

I region Mitt, som Uppsala tillhör, har antalet personer under 15 år som misstänks för våldsbrott ökat med 48 procent sedan 2015. I hela landet var ökningen 40 procent. Det visar en sammanställning som region Mitt tagit fram, i vilken man också tittat närmare på 390 våldshändelser i regionen. Brotten riktas oftast mot jämnåriga.

– Ökningen gör mig jätteorolig. Det här är nästa generation kriminella om vi inte gör något, vi behöver ha mycket mer koll på den här gruppen än vi har idag, säger Carin Götblad.

Eftersom personer under 15 år inte är straffmyndiga överlämnas dessa ärenden till socialtjänsten. Men Carin Götblad konstaterar att många unga fortsätter med brott eftersom det inte blir tillräckliga konsekvenser av deras beteende.

– Mina medarbetare på fältet ser ofta att ingenting händer, utan att samma gärningsmän begår nya brott. Nu måste det till tydliga rutiner i hela samhället, särskilt i socialtjänst och skola, för att tidigare fånga upp oacceptabelt beteende så att det blir konsekvenser för den som beter sig illa.

Det allvarligaste i situationen är att unga brottsoffer inte får någon upprättelse, menar Carin Götblad.

– Vi har barn och unga som är så oerhört rädda och som inte känner att samhället hjälper dem. I stället kan de tvingas möta sina förövare i skolan varje dag. Så skulle vi vuxna aldrig acceptera att ha det.

UNT har rapporterat om det ökade antalet personrån bland ungdomar i Uppsala: mellan 2018 och 2019 ökade de med 58 procent. Ofta vågar barn och föräldrar inte polisanmäla händelsen eller medverka i utredningen av rädsla för förövarna. Denna rädsla är något som polisen tydligt märker av, enligt Carin Götblad.

– De utsatta har erfarenhet av att gärningspersonerna hotar dem. Det finns ett stort mörkertal vad gäller dessa brott. 

Vad beror ökningen av unga våldsbrottslingar på?

– Det finns naturligtvis många förklaringar. En är faktiskt att samhället är alldeles för passivt mot dåligt beteende. Vi vuxna måste reagera och säga till i mycket högre grad än idag, vare sig det sker i skolan eller på offentliga platser.

Carin Götblad tar som exempel ett personrån i Uppsala nu i veckan, då flera tonåringar rånade en annan tonåring på dennes mobil. En vuxen försökte avstyra rånet och larmade polis.

– Det gjorde att vi lyckades gripa rånarna. Vi kontaktade föräldrarna och överlämnade ärendet till socialtjänsten. Nu hoppas jag på tillräckligt kännbara konsekvenser för de här killarna.

Vilken typ av konsekvenser vill du se?

– Det är i första hand föräldrarna som har ansvar för sina barn och socialtjänstens uppdrag är att ge dem och den unge stöd. Men det måste handla om att gottgöra,  ställa tillrätta och be om ursäkt. Fortsätter beteendet behövs kraftfullare insatser, så som stöd till föräldrarna i att uppfostra barn och annars LVU-omhändertagande.

Som en följd av rapporten kommer Uppsalapolisen att rikta större uppmärksamhet mot personer under 15 år.

–  Vi kommer oftare och så mycket vi mäktar med skjutsa hem barn om de är i olämpliga miljöer. Då får vi även se barnens hemmiljö. Alldeles för många barn i dag växer upp i kriminella och/eller missbruksfamiljer, vilket är mycket oroväckande eftersom man vet att barn övertar sina föräldrars värderingar i hög grad.

Läs mer: 13-årig pojke pistolrånades av jämnåriga
Läs mer: Rånades på jacka för femte gången
Läs mer: Åklagare: "Polisen hinner inte utreda rånen"
Läs mer: Betalade 15.000 för att sonen skulle slippa gänget
Läs mer: Tonårspojkar i Uppsala hotas och rånas av jämnåriga
Läs mer: Polis: "Misstänkta ska inte kunna sätta skräck i familj"
Läs mer: Rån mot ungdomar allt vanligare

Skolan vanlig brottsplats

Antalet anmälda olaga hot utanför internet mot personer under 18 år med en misstänkt under 15 år ökade med 91 procent år 2015–2019 i region Mitt. Antalet anmälda personrån mot personer under 18 år ökade med 90 procent.

Antalet våldsbrott där den misstänkte är under 15 år ökade med 48 procent 2015– 2019 i region Mitt. De vanligaste våldshandlingarna är slag, hot om våld, våld mot huvud och sparkar. 55 procent av händelserna skedde i skolan, 33 procent i offentlig miljö.

Källa: polisregion Mitt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!