Facebookfilm om hästövergrepp kan vara olagligt

Publiceringen av det uppmärksammade filmklippet på en man som förgriper sig på en häst i Uppsalatrakten kan utgöra förtal. Det säger it-juristen Ängla Eklund.

23 maj 2018 16:22

Under tisdagen rapporterade UNT om en videosekvens som en person lagt upp på sin Facebooksida där det går att se hur en identifierbar man förgriper sig på ett sto.

Klippet väckte starka känslor och hade under onsdagen delats på Facebook mer än 38 000 gånger.

Men det är inte riskfritt att publicera uppgifter som gör att någon kan identifieras som brottslig.

– Generellt sett är sådana uthängningar otillåtna, säger juristen Ängla Eklund som är ordförande vid den ideella organisationen Institutet för juridik och internet.

Hon anser att det aktuella fallet skulle kunna utgöra förtal i lagens mening.

– Tanken är att personer som begår brott ska dömas i domstol och inte i sociala medier.

Ängla Eklund uppger att det dock finns undantag. Om samhället har rätt att utkräva ansvar av den utpekade personen, exempelvis en politiker, kan det vara straffritt att utpeka någon som brottsling. Ett typexempel är om en förtroendevald person förskingrat allmänna medel.

Ängla Eklund framhåller att en risk med att beskylla någon för kriminalitet på social medier är att oskyldiga kan utpekas.

I fallet med hästövergreppet har någon läsare på Facebooksidan angett ett namn för vem det är som syns på bilden. Någon annan har i kommentarsfältet kontrat med att gärningsmannen sannolikt inte alls är den namngivna personen.

Hästägaren, som lagt upp filmen på sin Facebooksida, säger att hon står för publiceringen.

– Det var enda sättet att få fast den skyldige. I och med att det syns så tydligt på filmen vad han gör med min häst finns ingen tvekan om att han begick ett brott.

Är det inte risk att personer som liknar gärningsmannen kan bli oskyldigt utpekade?

– I och med att polisen gripit en person som går att kontrollera mot filmen finns ingen risk att någon oskyldig straffas, svarar kvinnan bakom Facebooksidan.

Det finns flera domar mot personer som lagt ut kränkande uppgifter om andra på nätet. Även om uppgifterna om den utpekades brottslighet är korrekta kan det i lagens mening ändå vara förtal.

Ett exempel gäller en kvinna som i ett Facebookinlägg varnade för en man som var dömd för övergrepp på två barn.

Övergreppen hade ägt rum på förskolan där kvinnans barn var placerade. Inlägget, som innehöll mannens namn och bild, ledde 2016 till en fällande dom mot kvinnan.

Så bedöms förtal

Den juridiska bedömningen av om uppgifter utgör förtal sker i två steg. I steg ett avgörs om personen utpekas som brottslig eller klandervärd.

I steg två avgörs dels om uppgifterna är sanna, dels om det ligger i allmänhetens intresse att uppgifterna sprids.

Om uppgifterna är korrekta och har allmänintresse kan det innebära att spridningen bedöms som tillåten.

Maxstraffet för grovt förtal är fängelse i två år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters