Domkyrkans falk hade fågelinfluensan

Den pilgrimsfalk som huserat runt Domkyrkan de senaste åren hade fågelinfluensan, visar obduktionen. Det är första fallet i Uppsala med det här viruset.

Pilgrimsfalken där den hittades på trappan.

Pilgrimsfalken där den hittades på trappan.

Foto: Läsarbild

Uppsala2017-04-05 16:20

Det var i förra veckan som en kyrkobesökare hittade den döda pilgrimsfalken på trappan utanför kyrkan. Tester som gjorts på fågeln har nu visat att den hade fågelinfluensan.

– Fågelinfluensan var inte orsaken till att hon dog, men det gjorde att hon var försvagad. Hon hade skadat högra sidan så troligtvis har hon flugit in i något och fallit ner, säger Jan Wärnbäck på Upplands ornitologiska förening.

Pilgrimsfalken har rört sig runt Uppsala domkyrka sedan 2009, men länge visste man inte var hon kom ifrån.

– Vi hade sett att hon har en ring runt högerbenet, men det tog flera år innan någon fick ett så pass bra foto att vi kunde läsa av den. Då visade det sig att hon kläckts i ett bo i Östergötland 2008.

LÄS MER: Domkyrkans pilgrimsfalk död

Var falken har häckat under åren är dock fortfarande okänt. Under åren har hon alltid försvunnit under häckningstid

– Det är jättesynd att vi inte vet var hon har häckat under alla de här åren, hon har försvunnit regelbundet runt april och kommit tillbaka igen under hösten.

Domkyrkans pilgrimsfalk var den enda falken som regelbundet kunde ses i Uppsala och vållade stort intresse, enligt Jan Wärnbäck.

– Det är en otroligt mäktig fågel, och faktiskt också världens snabbaste djur. De kommer upp i enorma hastigheter när de dyker i luften på jakt efter byte.

Pilgrimsfalken är det första kända fallet av fågelinfluensan i Uppsala, berättar Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Vi har haft ett flertal fall under vintern i andra delar av Sverige, bland annat i Stockholms län, men inte i Uppsala tidigare. Det här utbrottet har pågått sedan november förra året i hela Europa med väldigt omfattande spridning hos vilda fåglar mängder av utbrott hos tamfåglar. Detta virus, som kallas H5N8, är inte samma som det virus, H5N1, som fick stor spridning i Europa under vintern 2005-2006.

Pilgrimsfalken jagar duvor och kajor, och troligtvis är det så falken blivit smittad med viruset.

– Det är oftast sjöfåglar som drabbas av fågelinfluensa, men rovfåglar löper också hög risk att smittas eftersom de är nästa steg i näringskedjan och kan smittas när de äter döda eller sjuka smittade bytesfåglar.

LÄS MER: Experten efter upptäckten: Så smittsamt är viruset

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!