Domkyrkans pilgrimsfalk död

Den pilgrimsfalk som halvårsvis varit bofast vid Domkyrkan i Uppsala har hittats död utanför Dômen.

30 mars 2017 19:30

Det var i måndags kväll som en kyrkobesökare upptäckte pilgrimsfalken liggande på norra utgångens trappa.

– Jag tog kontakt med kyrkovaktmästaren som lovade att ta hand om fågeln, säger mannen som också mejlade ett fotografi på falken till UNT.

Enligt mannen har pilgrimsfalken troligen kolliderat mot kyrkoväggen, brutit nacken och fallit död ned.

När Jan Wärnbäck, ordförande i Uppsala ornitologiska förening, får se bilden kan han genast bekräfta att det rör sig om en pilgrimsfalk. Troligen är det den rovfågel som då och då synts uppe vid Domkyrkans torn.

– Det rör sig om en ringmärkt hona som kläcktes på Omberg för omkring nio år sedan. Falken har vistats ensam vid Domkyrkan mellan september och mars i många år, berättar han.

Var den hållit till under andra halvan av året är okänt, men tiden har troligen använts till att spana efter en partner och hitta en lämplig häckningsplats.

Jan Wärnbäck beklagar att falkhonan nu är död och säger att hon uppskattningsvis tagit två kajor om dagen, vilket alltså inte påverkat stadens kajpopulation mer än marginellt. Troligtvis har en och annan duva också fått sätta livet till.

UPPDATERING: På fredagen berättade Jan Wärnbäck för UNT att falken nu finns på SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) där den ska obduceras. Fågeln ligger inlindad i plast och det är ännu inte bekräftat att det rör sig om den ringmärkta pilgrimsfalk som i åratal vistats vid Domkyrkan.

LÄS MER: Domkyrkans flygande pilgrim

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner