Tidningen har tidigare rapporterat att Torbjörn Björlund, ledamot i kommunfullmäktige och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala, deltog som talare i en manifestation till stöd för Palestina i helgen. Efteråt riktades kritik mot manifestationen i allmänhet och Björlund i synnerhet då det förekom antesemitiska plakat på manifestationen.

Hans eget parti förväntar sig att Björlund ber om ursäkt för att ha synts i sammanhang med antisemitiska och grovt rasistiska bilder, och att han dessutom försvarat budskapet på plakaten.

Men du talade på demonstrationen och är förtroendevald. Håller du med ditt parti om att du ska be om ursäkt för demostrationen?

–  Jag står inte bakom bilderna. Det är arrangören som ska förklara sig gällande plakatet. Mina partikamrater tycker att jag uttryckt mig fel och jag kan hålla med om att jag agerat klantigt. Men jag tycker också att det tar bort fokus från huvudfrågan som handlar om ett fritt Palestina. I helgen hölls en protest mot bombningen av Gaza, det som sker där är inte okej, men i stället blir det fokus på det här.

Menar du att någon vill sätta dit dig?

Nej. Men det här tar bort fokus från frågan. Ni journalister bevakade inte demonstrationen, men skriver nu om det här.

Du hänvisar till att det är arrangören som gjort fel. Kommer du i fortsättningen delta på deras arrangemang?

– Jag kommer ställa krav på föreningen. Om de håller sina banderoller och plakat rena från antisemitism kommer jag att delta. Jag skulle varit mer uppmärksam på det inför den här manifestationen.

En av de medverkande talarna på manifestationen, Jeanette Escanilla från Ship to Gaza, uppger på fredagen i ett pressmeddelande att man tar avstånd från "användandet av judiska symboler på det sätt som förekom i demonstrationen i Uppsala". Vidare skriver Ship to Gaza: "Vi uppfattade dock inte detta i tid och kan i efterhand bara ursäkta detta och uppmanar alla som tror på allas lika värde att tänka till innan man gör plakat och banderoller med antisemitiska budskap".