"Bilderna är grovt rasistiska"

Kritik har riktats mot plakat med antisemitiska budskap som hölls upp under en manifestation till stöd för Palestina i helgen. Torbjörn Björlund, vänsterpartistisk ledamot i kommunfullmäktige, var en av talarna.

16 maj 2019 11:00

I lördags deltog ett hundratal personer i en demonstration i Uppsala, arrangerad av Palestinska folkets förening och Ship to Gaza. Manifestationen hölls "för ett fritt och demokratiskt Palestina", skriver Vänsterpartiet Uppsala på sin Facebooksida. På bilder från demonstrationen syns hur Torbjörn Björlund (V), ledamot i kommunfullmäktige och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala, håller tal. Bakom honom syns plakat där Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avbildats med blodtäckta huggtänder lutad över ett gråtande barn. I pannan har han en davidsstjärna.

I kommentarsfälten under bilden och på Twitter har många reagerat över bildspråket och ifrågasatt varför fullmäktigeledamoten deltagit i sammanhang där antisemitiska nidbilder sprids. Torbjörn Björlund vill dock inte ta till sig av kritiken. "Det är ju en bild av Netanyahu. Symbolisk för israeliska regimen. Men jag kan hålla med om att den kan misstolkas. Det är dock frustrerande att det behövs starkare provokationer i dag för att mördandet av palestinska barn inte ska falla i glömska" skriver han i ett svar på en av kommentarerna. Tidningen har sökt Torbjörn Björlund, som svarar i ett sms. Han skriver att arrangören står för plakaten och att han inte skulle valt dem själv. "Jag menar att anklagelser om antisemitism är dimridåer för att mörklägga rättfärdig kritik mot staten Israel för deras förtryck, ockupation och blockad mot palestinier".

Tobias Smedberg, kommunalråd och gruppledare för Vänsterpartiet i Uppsala, säger:

– Bilderna är grovt rasistiska och antisemitiska. De är motsatsen till vad vi som parti står för, säger han.

Det håller även Per Markus Risman, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Uppsala län, med om.

– Bilderna får stå för arrangören. De är antisemetiska och grovt olämpliga, det är partiets ståndpunkt. Jag har pratat med Torbjörn som tog till sig av kritiken och som har tagit bort bilderna från Facebook.

Men i svaret till UNT märks inte att han tagit till sig av kritiken, där försvarar han budskapet.

– Jag förväntar mig att han går ut med en ursäkt i och med att hans svar lämnar utrymme för tolkningar. Jag är besviken på honom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Windolf Ida Nordenhem

Ämnen du kan följa