– Som miljöpartist har jag krävt att vi ska ha ett underlag för att kartlägga behovet av inkluderande arenor och jämställd idrott under hela min politiska karriär. Men det fanns ett ointresse för dessa frågor hos under den förra mandatperioden. Därför har det dröjt fram till maktskiftet innan behovet kartlades, säger Rickard Malmström, ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden, samt ledamot i jämställdhetsrådet.
LÄS MER: Herrarnas flytt gav dambasketen mer utrymme
Mohamad Hassan (FP), andre vice ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden och har varit engagerad i flera arenabyggen, både under denna och förra mandatperioden. Han instämmer delvis i Rickard Malmströms kritik, men påpekar att behovet av arenor var än större under förra mandatperioden.
– Då hade det inte byggts inom detta område på mycket länge, så behoven var stora och fokus låg därför på att komma igång. Med det sagt så visste vi att IFU Arena skulle rikta sig mot friidrott och innebandy som i sig attraherar både killar och tjejer. Har du ingen lokal så har du inget som du kan HBTQ-certifiera. Det är en miss jag känner att de rödgröna gör just nu, säger Mohamad Hassan.
IFU Arena drivs av en privat aktör med ekonomiskt bistånd från kommunen. Mohamad Hassan menar att ett samarbete mellan kommunen och arenabolaget aldrig skulle vara aktuellt om de inte följde diskrimineringslagstiftningen.
– Jag vet att de jobbar hårt med inkludering och att flera föreningar som är verksamma där har fått en större andel tjejer bland sina medlemmar. Vi som liberaler har jämställdhet som ett av våra främsta fokusområden, men ibland måste man fokusera på rätt sak för att nå målet, säger Mohamad Hassan.
Tomas Grönberg är VD för IFU Arena AB. Han påpekar att föreningarna har störst möjlighet att attrahera kvinnor till idrotten och arenorna.
– Det ser likadant ut här som överallt inom idrotten. Men i slutändan är det klubbarna som lockar besökare och säljer biljetter. Som du ser ute på planen så är det just nu bara tjejer som spelar. Och blir de delaktiga inom idrotten så kommer de även hit som besökare och funktionärer, säger Tomas Grönberg när UNT besöker IFU Arena.
Hur gör man en arena mer inkluderande?
– När det gäller HBTQ–anpassning handlar det mycket om att erbjuda omklädningsrum som är avskilda så man inte behöver välja om man ska vara kille eller tjej, utan kan vara den man är. Ett sätt att få arenor mer jämställda är att utforma dem så att de får ett brett användningsområde och inte bara erbjuder idrotter som idag är mansdominerade, säger Rickard Malmström.
Lever ni som ni lär och bygger arenor som är inkluderande?
– Det beror också på vem som bygger. Angående IFU Arena så var det inte vi som byggde, vi bidrar endast ekonomiskt. När det gäller anläggningar som vi själva beställer så har vi den ansatsen att vi ska göra dessa anpassningar. Det gäller även när vi renoverar gamla anläggningar så ska vi göra dessa förändringar. Det är ett kontinuerligt arbete, säger Rickard Malmström.
IFU Arena har 32 omklädningsrum varav inget är könsneutralt. Inte heller Rosendalshallen eller Fyrishov erbjuder några könsneutrala omklädningsrum. Inga anläggningar har i dagsläget HBTQ-certifierats.
Däremot har bygget av de nya idrottslokalerna i Tiundaskolan inneburit att samtliga omklädningsrum är könsneutrala, samt att utrymmen för socialt umgänge har skapats.
MER LÄSNING OM ARENASTADEN
Bandyfinalen arrangeras under renoveringen
Så mycket kostar arenastaden Uppsala