– Man vill ju alltid nå mer än vad man uppnår, men utifrån förutsättningarna och om man ser till resultatet i sin helhet så är vi ändå nöjda, säger Magnus Sjöholm, som är distriktsombudsman för Brandmännens Riksförbund (BRF).
Han berättar att förbundet yrkat på en 15 procentig höjning under tre år, det slutgiltiga avtalet ger i stället 6,5 procent under ett år.
– Vårt andra mål var att få ett moderniserat avtal, och nu har vi en stomme till ett modernt avtal. Från arbetsgivarhåll har man fått insikten att vi måste förnya.
Magnus Sjöholm exemplifierar med den ökning i ersättning till gravida deltidsbrandmän som ökat från 90 till 180 dagar. En förändring som även Heléne Fritzon från Sveriges Kommuner och Landsting lyfter fram i deras pressmeddelande.
– Eftersom detta är något som specifikt påverkar kvinnor hoppas vi att de nya reglerna också kan öppna dörren för att få fler kvinnor att söka sig till räddningstjänsten.
Konflikten startade i mitten på juni då facket satte in stridsåtgärder. Sedan dess har det pågått intensiva förhandlingar och Magnus Sjöholm är en av de representanter ifrån facket som varit inblandad.
Det blev en utdragen konflikt, har det varit värt det?
– Ja, definitivt. Jag känner att vi har flyttat fram våra positioner och tydliggjort våra ståndpunkter, både för allmänheten och politiker. Vi har satt deltidsbrandmännen på kartan och jag tycker att vi visat att vi är ett fackförbund som tar ansvar. Men det är så klart alltid tungt att vara i konflikt.
LÄS MER: "Deltidsbrandmännen är Sveriges ryggrad"
Han berättar att Brandmännens Riksförbund fått 800 nya medlemmar sedan konflikten inleddes i juni. Dessutom ska en opartisk ordförande tillsättas för ett partgemensamt arbete där fack och arbetsgivare ska se över hur rekryteringen av deltidsbrandmän ska klaras framöver.
Har du hunnit få reaktioner från era medlemmar?
– Det har vi, både positiva och negativa. Det finns ju alltid de som vill ha mer, oavsett hur bra vi lyckas kommer vissa vara besvikna.