Brandmannakonflikten är över

Brandmännens riksförbund (BRF) och Sveriges Kommuner och Landsting uppges ha kommit överrens.

Brandkåren.

Brandkåren.

Foto: Janerik Henriksson/TT-arkiv

Uppsala2015-07-22 09:19

Konflikten om deltidsbrandmännens villkor, som pågått sedan mitten av juni, har handlat om arbetstider och löner för de brandmän som jobbar deltid. Under natten till onsdagen komm parterna slutligen överens om ett avtal och konflikten avbryts med omedelbar verkan.

LÄS MER: Brandmännen har fått nog

– Det är förstås glädjande att vi efter långa och rätt tuffa förhandlingar nått hela vägen fram med medlarnas hjälp. Vi är överens om att vi gemensamt, under ledning av en opartisk ordförande, ska belysa verksamheten och se hur vi tillsammans kan medverka för att skapa bättre förutsättningar för räddningstjänst i beredskap, säger Peter Bergh, ordförande i Brandmännens Riksförbund i ett gemensamt pressmeddelande från parterna.

I faktarutan intill kan du se vad avtalet innehåller.

Det finns drygt 15 000 brandmän i Sverige, ungefär 10 000 av dessa är deltidsanställda. De stationer som berörts av konflikten i Uppsala län är Almunge, Alunda, Björklinge, Gimo, Järlåsa, Knutby, Skyttorp, Skärplinge, Storvreta, Söderfors, Tierp, Öregrund, Österbybruk och Östhammar.

Ander Friborg är biträdande brandchef i Uppsala kommun och han är glad över nyheten.

– Jag har inte sett avtalet än så jag kan inte säga så mycket. Men det är aldrig roligt med konflikt, så det är skönt att den är över.

Heléne Fritzon är ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

– Vi är glada att kunna möta upp på flera punkter, det har vi varit villiga att göra genom hela förhandlingsperioden och vi och BRF har nu nått en lösning som båda parter kan vara nöjda med, säger Heléne Fritzon.

UNT har tidigare rapporterat att BRF vill att kommunerna själva ska ha möjlighet att teckna lokala avvikelser och högre löner.

LÄS MER: Uppsalas brandmän strejkar

LÄS MER: Brandmännen strejkar för högre löner

Överenskommelsen i korthet

- Ersättning för beredskapstjänst höjs till 4 006 kr per vecka. Akuta insatser ersätts med 239 kr för första timmen och 156 kr per timme för tid därutöver.

- Bestämmelsen om ersättning till gravid arbetstagare som på grund av regler i arbetsmiljölagstiftningen inte kan tjänstgöra i utryckningsstyrka, ändras. Antalet dagar med ersättning har utökats från 90 dagar till 180 dagar.

- Ett tillägg har gjorts som innebär att arbetstagarens arbetsskyldighet tydliggörs.

- Bestämmelsen om ersättning vid deltagande i utbildning har ändrats. Färdtid i samband med utbildning ersätts nu med belopp som en funktion av timersättningen. Motsvarande skrivningar finns i andra centrala avtal, exempelvis AB:t.

- Tre nya centrala partsgemensamma arbeten ska genomföras för att analysera behovet av en ändrad reglering avseende villkoren i samband med utbildning, möjligheterna att förlägga beredskap per timme samt semester.

- Under ledning av en opartisk ordförande ska ytterligare ett partsgemensamt arbete genomföras. Arbetet ska fokusera på hur man på bästa sätt kan främja en långsiktig personalförsörjning av beredskapsbrandmän samt en hållbar arbetsorganisation.

- Likaså ska eventuella hinder i regelverket kring socialförsäkring belysas.
I avtalet har tillförts möjligheter till avstängning och skriftlig varning. Förändringarna förtydligar parternas ansvar och är en modernisering av RiB 13. Motsvarande skrivningar finns i andra centrala avtal, exempelvis AB:t.

- Avtalsperioden omfattar tiden 2015-07-21–2016-09-30.

- Förhandlingar med Svenska Kommunalarbetarförbundet och Vision pågår fortfarande. SKL/Pacta har för avsikt att träffa ett likalydande avtal med samtliga motparter.

Källa: Brandmännens Riksförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om