Facken agerar mot situationen på akuten

Arbetsklimatet på akuten på Akademiska sjukhuset måste bli bättre, menar fackförbunden som nu vänt sig till Arbetsmiljöverket. Undersköterskan Vera Bertilsson liknar vissa av sommarens pass vid "en ordentlig käftsmäll".

Vera Bertilsson är undersköterska på akuten och fackligt aktiv. Hon älskar sitt jobb och sin arbetsplats, men villkoren för patienter och personal är så tuffa att facket nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Vera Bertilsson är undersköterska på akuten och fackligt aktiv. Hon älskar sitt jobb och sin arbetsplats, men villkoren för patienter och personal är så tuffa att facket nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2022-07-24 05:00

Sommaren 2022 spåddes bli den värsta någonsin för Akademiska sjukhuset med personalbrist och stängda vårdplatser. Efter midsommar slog farhågorna in. På akuten varnade dessutom skyddsombud för ett ytterligare försämrat läge när semestrarna kom i gång mer brett. 

Så frågan är hur det har blivit. En som har jobbat på ända fram till nu är undersköterskan Vera Bertilsson på akutmottagningen.

– Förra veckan var ändå ganska bra. Men så kom en ordentlig käftsmäll nu i veckan igen. När vi en morgon kom till jobbet var det 40 patienter kvar sedan föregående dag.

undefined
Nu går Vera Bertilsson på semester, men hon tror att det blir svårt att koppla bort jobbet.

Dagen före vi ses jobbade hon maratonpasset 07.00 till 20.30. Den här dagen började hon klockan 07 igen, men slutar i alla fall under eftermiddagen.

Hur orkar ni?

– Man biter ihop och kör. Men det är med sig själv som insats, säger hon.

Om någon dag har hon semester. Men att bara koppla bort jobbet blir inte lätt.

– På något sätt känns det ändå vemodigt att gå på semester. Jag behöver verkligen ledigt men jag kommer att tänka på dem som jobbar och hur det går för dem. 

Vera Bertilsson är skyddsombud i fackförbundet Kommunal. I dagarna har fackkollegorna i Vårdförbundet anmält situationen på akuten till Arbetsmiljöverket enligt paragraf 6:6 i arbetsmiljölagen. Vera Bertilsson står helt bakom begäran.

– Vi vill uppmärksamma att det är för pressat och för trångt. Det står sängar på rad och vi kommer knappt emellan, säger hon. 

En kortsiktig åtgärd har varit att minska antalet så kallade övervaksplatser från sju till fyra. Åtgärden är ett bra exempel på sjukhusets problem, menar Vera Bertilsson.

– Hur vi än gör får vi arslet bak. Det där var ju bra för vår arbetsmiljö. Men samtidigt har vi då platser vi inte kan använda, trots att det finns ett behov, säger hon. 

undefined
Enligt fackförbunden är inte akutmottagningen dimensionerad för det antal patienter man nu måste hantera. Nu kräver de en undersökning av arbetsplatsens utformning och hur många som får visats samtidigt i lokalerna.

Ett annat exempel är att avdelningar ute på sjukhuset satt ett tak för överbeläggningar. Inom exempelvis infektionsvården larmade personal tidigare i somras myndigheterna om en ohållbar situation med patientsäkerhetsbrister, en följd av hur patienter slussats dit från akuten trots färre i personalstyrkan. Ledningen lyssnade och har minskat patienttrycket.

– Jag förstår dem så klart. Men de patienterna blir ju kvar hos oss längre i stället, säger Vera Bertilsson på akuten.

Innan begäran om åtgärder skickades in fick regiondirektör Johan von Knorring svara på frågorna som facket nu vill utreda. Exempelvis handlar det om balans mellan krav och resurser och lokalernas utformning.

– Men vi fick bara icke-svar. Därför gick vi vidare till Arbetsmiljöverket, säger Vera Bertilsson.  

Vårdförbundet som skrivit under begäran hoppas att nu på mer långsiktiga lösningar, från sjukhus- och regionledning. Nu ser ordförande Kristian Hjertén en situation där ansvar förskjuts till avdelningschefer som själva täcker upp i luckor på schemat för att spara sin egen personal.

– Men så bränner vi ut våra chefer. En enstaka sådan här begäran avhjälper inte problemen, men läget är så allvarligt nu att något måste göras, säger han.

Viktor Ekström är avdelningschef på akuten. Läget är ansträngt, men i stort ändå ljusare nu än veckorna efter midsommar, enligt honom. Då var trycket rekordhögt.

– Sådan belastning har jag aldrig upplevt. Men sedan har vi inte varit fullt så belastade även om vi har patienter som väntar på att få komma i väg till vårdavdelning på morgnarna. 

undefined
Vera Bertilsson uppmanar ingen att vänta innan de söker vård, för då är risken att de kommer in i än sämre skick. "Men är man ung och har haft ett problem en tid kan man ju fundera på om det är akuten man ska åka till", säger hon.

Viktor Ekström förstår facken.

– Jag har dialog med dem hela tiden. Deras initiativ är ju sprunget ur den situation vi har och arbetsmiljön är jätteviktig, säger han. 

Att lokalerna är för trånga när det blir för mycket patienter håller han med om och konstaterar att det leder till mycket patientlogistik som tar tid från annat.  

– Men det är ju avflödet av patienter från akuten ut på sjukhuset som är det egentliga problemet. Men det är inte så att andra chefer på sjukhuset inte ser problemen. Alla gör vad de kan, säger han. 

Vera Bertilsson ser en klar risk för att de nyexaminerade sköterskor som kunde rekryterats till akuten till sommaren fått en för tuff första erfarenhet. 

– Det kan bli som ett slag i ansiktet på dem och jag kan tänka mig att det finns de som inte är så sugna på att komma tillbaka i höst.

undefined
Viktor Ekström, avdelningschef på akuten, förstår fackens agerande. Men läget är lite lugnare nu än tidigare i somras, tycker han.

Själv är hon beredd att kämpa mer – efter semestern. 

– Jag älskar mitt jobb. Trots allt är akuten den bästa arbetsplatsen jag kan tänka mig, säger hon.

undefined
Vera Bertilsson är undersköterska på akuten och fackligt aktiv. Hon älskar sitt jobb och sin arbetsplats, men villkoren för patienter och personal är så tuffa att facket nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Det begär facken

Enligt fackförbunden får inte akutverksamheten de förutsättningar som krävs för att hantera bristerna i arbetsmiljön, trots att ansvaret förskjuts dit. Därför har de lyft frågan till Region Uppsalas ledning och till Arbetsmiljöverket. 

Bland annat begär facken:

✔ Konkreta åtgärder som ger effekt på balansen mellan krav och resurser,

✔ Att en undersökning av arbetsplastens utformning göras omgående, 

✔ Att arbetsgivaren definierar när arbetsbelastningen överskrider kraven och kan ses som ohälsosam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!