Läs mer: Tankbilar förser Alunda med vatten
Läs mer: Vattennotan för Alunda på 1,5 miljoner
Läs mer: Naturliga orsaker till vattenbrist
Någon helt säker prognos för sommarens vattennivåer går det inte att göra än. Men det som oroar forskarna på Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, som håller koll på grundvattennivåerna, är de redan låga grundvattennivåerna i kombination med ett litet eller obefintligt snötäcke. Det gör att det är stor risk att den normala påfyllnaden i samband med vårfloden kommer att vara väldigt liten eller helt utebli.
– Det vi kan se är att vi har ett underskott på nederbörd och väldigt litet snötäcke. Och den välbehövliga påfyllningen i mars–april ser ut att bli väldigt liten. Vi har funderat på om vi ska gå ut med en varning. Men något beslut om det är inte fattat än, säger Bo Thunholm, expert på grundvattenmätning vid SGU.
Det är framför allt under perioden oktober–april som det sker grundvattenbildning i vår del av Sverige. Även när det är tjäle i marken blir det ett tillskott på grundvatten vid töperioder och regn. Från maj och framåt tar växtligheten upp en större del av nederbörden, vilket gör att väldigt lite sipprar ner till grundvattnet. Det innebär att det är ytterligare två och en halv månad till som nederbörden kan ge ett grundvattentillskott.
– Som det ser ut nu har vi ett ofördelaktigt utgångsläge med låga nivåer. Och det mest troliga är att man kommer att få stora problem framåt sommaren i stora delar av Götaland och Svealand, säger Bo Thunholm.
Det är bakgrunden till den diskussion som förts om myndigheten ska gå ut med en varning så att kommunerna redan nu kan förbereda sig på en kommande vattenbrist och vidta åtgärder i förebyggande syfte.
I höstas drabbades Alunda av vattenbrist, och kommunen tvingades köra vatten i tankbilar från Uppsala. Och det är alltså stor risk att det är en situation som kan bli ännu värre i år.
Uppsala är hjälpt av ett stort grundvattenmagasin i Uppsalaåsen. Det gör att de som har kommunalt vatten i Uppsala klarar sig bra, trots torkan. Många andra kommuner har också reservkapacitet. Men det finns fler kommuner än Östhammar som kan få problem.
Särskilt utsatta är Öland och Gotland, där berggrunden är av ett slag som gör att det inte finns någon buffert som kan klara långa torrperioder, samtidigt som trycket är hårt under sommaren, den tid när grundvattennivåerna är som lägst.