Vad beror vattenbristen på?
– Det beror framför allt på att det har regnat för lite den senaste vintern, eller snarare den kalla perioden mellan oktober och mars/april, när den mesta grundvattenbildningen sker.
Nu talas det som stora regnmängder i de drabbade områdena, gör det att faran är avvärjd?
– Det kan bidra till att lindra situationen en aning, främst genom att behovet av bevattning minskar. Det kan också ge en viss påfyllning i de ytliga grundvattenmagasinen som har betydelse för dem som har egen brunn. På sommaren tar annars växterna upp mycket vatten och det avdunstar mer, vilket gör att en mindre del av regnet når grundvattnet.
Hur ser situationen ut för de större grundvattenmagasinen?
– I isälvsavlagringarna, som är de större grundvattenmagasinen, är situationen allvarligare. De här magasinen har också större betydelse för den kommunala vattenförsörjningen.
Varför är just Öland och Gotland drabbat?
– Det har att göra med att det regnar mindre där. Men det är också beroende av hur berggrunden ser ut, med mindre jordlager, vilket gör att grundvattenmagasinen kan hålla mindre vatten.
Roslagskusten pekas också ut som problemområde. Hur allvarlig är situationen här?
– Det är inte lika allvarligt. Bor man nära kusten och har haft problem tidigare med sin brunn ska man vara uppmärksam på vattennivån. Men för övriga det oftast ingen fara. Också en normal sommar kan ge problem i kustnära områden.
Varför kan det tränga in saltvatten i brunnen?
– Ganska långt inåt landet finns en bädd av saltvatten under grundvattnet. Det beror på att det har varit ett salt hav här tidigare. Framför allt på Uppsalaslätten, som dessutom ligger lågt över havet, kan man drabbas av det. Men det gäller om man har egen brunn. För de stora grundvattenmagasinen i Uppsalaåsen är det ingen risk. Precis vid kusten, kanske 100–200 meter från stranden, kan det tränga in saltvatten från Östersjön.
Hur lång tid tar det att få bort saltet?
– Det kan handla om flera månader, i vissa fall om flera år. På den platsen måste man då minska förbrukningen.
Hur mycket påverkar det att Öland och Gotland är populära semestermål?
– Turismen har en stor betydelse eftersom det ger en påtaglig belastning under den period tillgången på grundvatten är som lägst. Det gäller också i Stockholms skärgård där det kan vara problem med vattenbrist.
Hur ska man göra för att hushålla med grundvattnet?
– Det är mycket en informationsfråga. Det gäller för den enskilde att se att det inte bara är något som berör en själv utan är en fråga för en större omgivning.
Hur påverkar klimatförändringarna?
– I sydöstra Götaland visar prognoserna att vi får en minskad grundvattenbildning. I övriga delar av landet blir det en ökning. Eftersom sommaren blir längre får vi också en längre period med sjunkande grundvattennivåer.
Vilken påverkan får det här?
– Kommunerna måste planera för sin vattenförsörjning. På Gotland har man börjat experimentera med avsaltning av havsvatten. Det pågår också ett projekt att kartlägga grundvattnet bättre och kanske hitta fler grundvattenmagasin. Men totalt sett har vi gott om vatten i Sverige. Också i problemområdena är det en liten del som vi konsumerar i jämförelse med det som rinner av naturligt.
Så även om vi slutar använda vattnet så sjunker nivåerna?
– Ja. Nästan allt ytvatten vi ser är grundvatten som rinner ut mot sjöar och vattendrag. Det är en del av det naturliga kretsloppet.