Vårdförbundet kräver skadestånd

Vårdförbundet i Uppsala kräver skadestånd av Region Uppsala för att de inte förhandlat i tid om skyddsarbete som utförts under övertidsblockaden. Hittills ligger kravet på 1,6 miljoner kronor. "Men det kommer mer", säger Vårdförbundet.

Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, säger att det inte är acceptabelt att Region Uppsala inte kallat till förhandling ännu en vecka efter att de beordrat skyddsarbete.

Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, säger att det inte är acceptabelt att Region Uppsala inte kallat till förhandling ännu en vecka efter att de beordrat skyddsarbete.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2024-05-03 14:30

Det är 23 fall av brott mot medbestämmandelagen som Vårdförbundet i Uppsala kräver skadestånd för. Enligt Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, har Region Uppsala inte förhandlat som de ska när arbetsgivaren beordrat skyddsarbete.

– Det är flera fall av skyddsarbete som skedde den 27 april som de fortfarande inte har kallat till förhandling om, säger Kristian Hjertén.

Skyddsarbete är sådant arbete som arbetsgivaren kan beordra under en arbetsmarknadskonflikt. Det handlar till exempel om arbete som måste utföras för att skydda liv och hälsa. Huvudregeln är att skyddsarbete ska förhandlas i förväg. Men i brådskande fall, till exempel under en pågående operation, kan man genomföra förhandlingen i efterhand.

– Men då ska förhandlingen genomföras skyndsamt. När det har gått en vecka utan att de kallat till förhandling är det inte längre skyndsamt.

För vart och ett av 23 fallen kräver facket 70 000 kronor i ersättning. Det innebär att det totala skadeståndsanspråket än så länge ligger på 1,6 miljoner kronor. Men det kommer mera, enligt Kristian Hjertén.

undefined
Kristian Hjertén räknar med att det kommer fler skadeståndsanspråk mot Region Uppsala.

– O, ja. Vi ser att det kommer fall på löpande band där de inte beordrat skyddsarbete fastän det inte varit befogat. I alla förhandlingar vi har haft hittills har vi varit oeniga med arbetsgivaren om det varit korrekt att beordra skyddsarbete. De har haft två veckor på sig att förbereda sig. Och sjukluckor uppkommer hela tiden. Det är en naturlig del av det vanliga arbetet, säger han.

Skadeståndsanspråken för de fall där Vårdförbundet anser att det var fel att beordra skyddsarbete kommer dock senare.

– Där måste vi ha en tvisteförhandling först innan vi kan begära skadestånd. Och både vi och arbetsgivaren har prioriterat att hålla själva förhandlingarna om skyddsarbetet. Tvisteförhandlingarna får vi ta när vi hinner, säger han.

undefined
Ett exempel som Vårdförbundet haft synpunkter är den lista med övertidspass som till för någon dag sedan var uppsatt på akutmottagningen.

Totalt har det sedan konflikten bröt ut i förra veckan beordrats skyddsarbete vid ett hundratal fall. Vårdförbundet säger att man ännu inte har hunnit gå igenom alla fallen.

– Vi håller nu på och sorterar upp dem för att se vilka förhandlingar vi behöver genomföra, säger Kristian Hjertén.

UNT har sökt representanter från arbetsgivaren. Sofia Birk, HR-direktör, svarar i mejl att de tittar på de skadeståndskrav som kommit in och att hon får återkomma senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!