Det har visat sig att Vårdförbundet och Region Uppsala har olika åsikter om de fall av skyddsarbete som beordrats under den pågående övertidsblockaden. Just nu pågår förhandlingar om flera fall.
– Vi ser att det finns flera tillfällen där det är tveksamheter. Men förhandlingarna är inte avslutade och jag kan därför inte säga om det kommer att gå så långt som att vi begär skadestånd. Vi vill höra hur de förklarar sig och måste se om arbetsgivaren verkligen har gjort allt de kunnat för att undvika övertid, säger Kristian Hjertén, ordförande i Vårdförbundet i Uppsala.
Kristian Hjertén säger att det faktum att det uppstår en lucka när någon är sjuk inte är tillräckligt för att arbetsgivaren ska kunna beordra anställda till skyddsarbete under konflikten.
– De har haft två veckor för att planera för den här situationen. Sjukluckor uppkommer regelbundet och är inget akut.
Kan det inte vara så att det krävs särskild kompetens för vissa uppgifter, och att det kan vara svårt att rekrytera?
– Det här är något som har skett under flera år. De vet att de behöver den här kompetensen, men förändrar inte verksamheten så att det är möjligt att rekrytera den. Arbetsgivaren har grävt sitt eget hål. Och nu faller de i det, säger Kristian Hjertén.
Flera sjuksköterskor som UNT pratat med reagerar också mot att beskeden från arbetsgivaren varierar kraftigt från avdelning till avdelning på Akademiska sjukhuset. Vissa avdelningar anser att skyddsarbete kan beordras endast om det är en konkret patient som riskerar att fara illa. Andra avdelningar anser att de kan beordra in personal på skyddsarbete för hela arbetspass via sms eller mejl.
På akutmottagningen finns också en lapp uppsatt där medarbetare kan skriva upp sig för övertidspass. På lappen finns lediga övertidspass fram till den 6 maj för hugade sjuksköterskor att teckna sig för
– Blockaden gäller vårt avtalsområde och man kan se det som att man kringgår det när man på detta sätt planerar övertiden. Det kan få konsekvenser, säger Kristian Hjertén.
Kommer den här lappen att få konsekvenser?
– Om de faktiskt använder den för att planera in övertid är det en provokation för att kringgå varslet, säger han.
Sofia Birk, HR-direktör, vill inte kommentera om det råder oenighet om skyddsarbetet.
– Det är ett 80-tal fall av skyddsarbete som har varit uppe och förhandlingar om två fall ägde rum på måndagen. Men de bordlades och är inte avslutade ännu. Huruvida Vårdförbundet har en annan uppfattning än vi, det vet vi först när förhandlingarna är klara, säger Sofia Birk.
Du sade tidigare att ni inte vill eskalera konflikten. Behöver man inte ha en säkerhetsmarginal från ert håll så att det inte uppfattas som en provokation?
– Vi har både ett ansvar att inte eskalera konflikten men också ett ansvar att använda de verktyg vi kan använda för att inte riskera patienternas säkerhet.
Är lappen om övertidspass på akuten ett rimligt verktyg?
– Jag var inte medveten om den lappen och väljer att inte svara på den frågan. Medarbetare som inte är medlemmar i Vårdförbundet har rätt att förhålla sig neutral i konflikten och Vårdförbundet kan bara bestämma om hur deras medlemmar ska agera. Det är inte ovanligt att den fackliga organisationen och arbetsgivaren ser olika på spelreglerna under en pågående konflikt, säger Sofia Birk.