"Jag låter inte mina anställda öppna ensamma här", berättade Pressbyråns butikschef Emelie Andersson nyligen för UNT.
Hon är en av flera som jobbar på Uppsala resecentrum som vittnade om hot, våld och stök. Särskilt berättade de om problem tidiga morgnar, när områdets väktare ännu inte börjat sina skift. "Jag har blivit både hotad och slagen", uppgav Lukas Lagerström på Caffè Nero.
Och det är inte bara företagare och personal som upplever otrygghet på platsen.
I en enkät som genomfördes på Resecentrum hösten 2023 uppgav endast 46 procent av de tillfrågade att de kände sig trygga här på kvällstid. På senare tid har också flera aktörer i Uppsala noterat att fler missbrukare och hemlösa uppehåller sig vid Resecentrum, än vanligt.
– Vi vet ännu inte varför, men vi ska analysera det, säger Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala.
Hon har, tillsammans med kommunen, just följt upp det senaste medborgarlöftet för just Resecentrum. Det är det tredje på raken som polisen och Uppsala kommun skrivit under (sedan 2016), där de lovar att öka trygghetsarbetet runt järnvägsspåren genom en rad satsningar.
Nu senast, 2020 till 2023, har polisen ökat sin närvaro och patrullerat genom Resecentrum dagligen, och satsat på insatser mot unga i brottslighet.
Kommunen har satt upp mer belysning och kameraövervakning, tvättat bort klotter, anställt väktare och stöttat polisens arbete mot barn och unga, bland annat genom att socialarbetare kunnat omhänderta unga eller kontakta vårdnadshavare redan på plats.
Varför behövs medborgarlöften, ska ni inte göra sådant här ändå?
– Dels är det viktigt att visa för medborgarna att vi satsar på tryggheten. Dels kommer vi mycket längre om vi satsar gemensamma resurser, säger Lisa Sannervik och pekar just på samarbetet med kommunens socialarbetare.
Johanna Thorpe, utvecklingsledare på Uppsala kommun, säger:
– Vi jobbar med sådant här hela tiden, men att göra det tillsammans ger oss lite extra styrka.
Lisa Sannervik och Johanna Thorpe är överens om att det senaste medborgarlöftet (2020-2023) gett resultat, med minskat antal brott som rån och misshandel.
Förmodligen kommer dock Resecentrum alltid upplevas mer eller mindre otryggt, det är naturligt på en sådan plats, konstaterar Lisa Sannervik.
– Stationsmiljöer upplevs ofta otrygga. Det är svårt att lita på människor runt omkring, det finns inga naturliga trygghetspunkter och det är otydligt vem som har ansvar för platsen, säger hon.
Något fjärde medborgarlöfte blir det dock inte.
– Vi ser inget behov just nu, även om det är viktigt att vi fortsätter hålla i vårt grunduppdrag på Resecentrum. Medborgarlöftena har utgått från en fast lägesbild som vi fått och sedan gjort en treårsplan utifrån. Nu har vi ett bättre system, där 260 rapportörer ute i kommunen skapar en ny lägesbild varje vecka. Då ser vi mer kortsiktigt vad som behöver göras, säger Lisa Sannervik.
Däremot gör Uppsala kommun en förändring, vilket UNT rapporterat om tidigare.
– Från den första april kommer våra ordningsvakter börja jobba klockan 6, i stället för klockan 12 som nu, för att öka tryggheten för de som vistas och verkar på Resecentrum, säger Johanna Thorpe.