Att de kriminella nätverken rör sig över såväl kommungränser som nationsgränser är ingen nyhet. Det säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt.
– I våra utredningar ser vi förgreningar till många länder, både i Skandinavien och betydligt längre bort.
Men att nätverk med Uppsalakopplingar skulle ha satsat särskilt på att etablera sig i Norge eller att norska kriminella på något sätt skulle styras från Uppsala, känner Jale Poljarevius inte igen.
Det var på onsdagsförmiddagen som polischefen i Troms, Yngve Myrvoll, pekade ut svenska kriminella som det största kriminella hotet i det nordnorska polisdistriktet. Särskilt pekades Foxtrot- och Gottsundanätverken ut.
– Vi har exempel på lokala ungdomar som har tagit steget från ungdomskriminalitet till att bli tungt involverade med centrala aktörer i de svenska kriminella nätverken, sade Yngve Myrvoll, bland annat.
Det finns enligt Uppsalapolisen exempel på personer med kopplingar till bland annat det splittrade Foxtrotnätverket som gripits i Norge. Men det finns inga tydliga exempel på att norrmän skulle ha utfört gängbrott i Sverige och polisen vill alltså tona ner kopplingarna till Uppsala.
– Man bör vara försiktig med att tydligt avgränsa nätverk geografiskt. Ordvalet "Gottsundanätverket" får nog stå för den norska polisen. Att det finns kriminella personer med kopplingar till Gottsunda – det finns det. Men i dag råder stor rörlighet mellan de kriminella gängen, säger Tobias Ahnlund, ansvarig för Uppsalapolisens strategiska åtgärder mot nätverkskriminella.
UNT har tidigare rapporterat att det uppstod ett maktvakuum på narkotikamarknaden i Uppsala när just Gottsundanätverkets så kallade ledarskikt fängslades.
– Flertalet från den grupperingen sitter fortfarande inspärrade, säger Jale Poljarevius.
Finns Gottsundanätverket kvar?
– Man kan knappt tala om fasta grupperingar på det sättet längre. I dag är gänggrupperingar väldigt löst sammansatta.
Hur ser situationen med gängkriminalitet i Uppsala ut just nu?
– Det är väldigt svårt att svara på. Vi befinner oss i ett osäkert läge där vi inte ser dagliga sprängningar och skjutningar, men det ska man vara försiktig att dra för stora slutsatser av. Vi arbetar offensivt tillsammans med andra myndigheter för att framför allt strypa rekryteringen till kriminella nätverk. Det är särskilt viktigt nu när sommarlovet börjar. Sommaren är en farlig tid, säger Jale Poljarevius.