Uppsalakonditorn berättar om tårtsuccén

Uppsalakonditorn Frida Leijon berättar att allt gick enligt planerna med bröllopstårtan, och förhoppningsvis kommer Uppsalaborna att kunna få sig en egen bit framöver.

Frida Leijon i full färd med att placera sockerdekoren i tårtans mitt.

Frida Leijon i full färd med att placera sockerdekoren i tårtans mitt.

Foto: Sara Trus

Uppsala2015-06-14 17:40

Videon är inte längre tillgänglig

Den flerfaldigt prisbelönta konditorn Frida Leijon har precis packat ihop alla grejer på slottet. Som en av tårtmakarna till prinsbröllopet har hon några intensiva dygn bakom sig.

– Vi började baka bottnarna i tisdags, sen igår kom jag nog i säng vid två ungefär.

Men det är inte bara den senaste veckan som Frida Leijon, som till vardags arbetar på Güntherska hovkonditori och schweizeri i Uppsala, arbetat med bröllopsförberedelserna.

– Jag har varit ansvarig för sockerdekoren, det vill säga de blommor som fanns i mitten av tårtorna, och den har jag jobbat med i fyra veckor.

Den hyllade bröllopstårtan dominerades av smakerna jordgubbe, rabarber och pistage i olika konsistenser. Tårtan har tagits fram i samarbete mellan konditorerna och brudparet, och i tårtan fanns en hemlig ingrediens.

– Det var prins Carl Philip som väldigt gärna ville ha Pop rocks i. Det är sådant godis som knastrar och poppar i munnen. Vi bakade in det i jordgubbspannakottan.

Hur smakade det?

– Det blev bra, det tillförde något kul till tårtan.

LÄS MER: Här förberder sig Frida Leijon inför bröllopet

Frida Leijon och hennes konditorkollegor fanns med när prinsen, med hjälp av ett svärd, skar upp den första tårtbiten.

– Det var roligt att vi fick vara på plats, det fick ju inte kockarna till exempel.

Kan du berätta något skvaller från festen?

– Tja, jag vet inte. Men innan vigseln när vi stod och väntade så kom kungen och Silvia förbi med alla sina livvakter, de hade väl tagit en bakväg. Då kommenterade Silvia att hon tyckte blomsterdekoren som jag gjort var väldigt fin. Det var roligt att hon kände igen mig.

Kommer ni dela med er av receptet?

– Jag tror faktiskt att vi på Güntherska ska försöka göra en egen version av tårtan, säger Frida Leijon.

Men är inte du trött på den här tårtan nu?

– Nej, det är en väldigt fräsch sommartårta, så ledsnat har jag inte gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!