Inget får gå fel på lördag

Uppsalakonditorn Frida Leijon deltar i skapandet av årets hemligaste tårta. Inget får gå fel när det nygifta prinsparet sätter tårtspaden i godbiten.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2015-06-07 12:00

Videon är inte längre tillgänglig

– Vi har en backup av ingredienser och dekor om något skulle hända. Transporten och temperaturen är de kritiska punkterna, säger Frida Leijon, flerfaldigt prisbelönt konditor vid Güntherska hovkonditori och schweizeri i Uppsala.

Tillsammans med kollegerna i svenska konditorlandslaget Mattias Ljungberg och Fredrik Borgskog lägger hon just nu sista handen vid förberedelserna för bröllopstårtan till prins Carl Philip och blivande prinsessan Sofia. När brudparet skär sina tårtbitar inför 400 gäster på lördag kväll i Stockholms slott finns trion bakom skapelsen på plats för att assistera. Innan dess har de haft en hektisk dag när beståndsdelarna ska sättas samman och den sista grädden vispas – om det nu ingår någon grädde. Fram till lördag kväll är det mesta hemligt kring tårtan.

– Den kommer att bli exklusiv och mer än topp, men jag kan inte säga någonting om hur den ser ut eller smakar. Bröllopsparet har varit mycket delaktiga, vi har träffat dem ett par, tre gånger och diskuterat deras önskemål, säger Frida Leijon.

Allt hon kan avslöja är att tårtan innehåller en överraskning som är speciell och lär bli uppmärksammad. Bakom kulisserna i tårtverkstaden är också det mesta speciellt när det handlar om en kunglig bröllopstårta.

– Ingenting är standard, mycket måste beställas separat. Silikonformarna till exempel, de tillverkas speciellt för den här tårtan.

Under arbetets gång har tårttrion hunnit baka flera provskapelser, innan det slutliga receptet avgjorts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!