Uppsalaekonom upptaxeras med 16 miljoner kronor

En ekonom i Uppsala upptaxeras med 16 miljoner kronor. Mannen misstänks ha förskingrat från flera Uppsalaföretag där han skött ekonomin. Han ska ha slussat undan pengar för att bygga en lyxvilla som sedan betalningssäkrats av Kronofogden.

Foto:

Uppsala2018-12-26 07:00

Uppsalaekonomen har drivit en redovisningsbyrå som haft en rad företagskunder. De arvoden som företagskunder betalat in har han i flera fall tagit ut svart och investerat i sin villa, hävdar Skatteverket.

För några år sedan beviljades ekonomen bygglov för en mycket exklusiv villa i Uppsala. Därefter har totalt 3,4 miljoner kronor överförts från mannens bolag till olika bygg- och inredningsföretag. Enligt Skatteverket har dessa uttag inte deklarerats av honom.

Han påstås även ha förskingrat pengar från företag som han arbetat åt. I och med att mannen skött ekonomin åt flera bolag har han i vissa fall disponerat deras bankkonton. Han anklagas för att ha tagit ut pengar från några företags konton som sedan gått till att betala arbeten på den egna fastigheten.

Till exempel ska ett it-företag i Uppsala på det här sättet ha blivit av med 430 000 kronor medan ett Knivstaföretag förlorat 460 000 kronor. Uttagen skedde för flera år sedan men det hela uppdagades först i år under Skatteverkets utredning.

LÄS MER: Uppsalaekonom kopplas till skatteparadis i USA

De drabbade företagen har inte känt till att pengarna försvunnit eller vart de tagit vägen och har uppgett till myndigheten att de misstänker förskingring.

Den kända konsertarrangören Welcome Uppsala ska ha utnyttjats för uttag av svarta pengar. Via transaktioner där pengar studsat på ett konto hos Welcome Uppsala ska ekonomen ha tillgodogjort sig 700 000 kronor utan att deklarera pengarna. "Åtgärderna är enbart gjorda för att dölja uttag", skriver Skatteverket som menar att pengarna använts för att täcka mannens privata kostnader.

"Welcome Uppsala gjorde dock inga ekonomiska förluster till följd av att företagets  konto användes", skriver Skatteverket.

En stor del av utredningen kretsar kring bolaget American Kitchen Design i vars dotterbolag ekonomen varit delägare. Bolaget har varit baserat i Delaware, en delstat i USA som fungerar som ett skatteparadis.

Insynen i Delawarebaserade bolag är i praktiken obefintlig. Men i och med att American Kitchen Design haft ett konto i en svensk bank har Skatteverket kunnat följa betalningsströmmarna.

2007 köpte bolaget en fastighet i södra Uppsala för 11 miljoner kronor och köpeavtalet undertecknades av Uppsalaekonomen. Bolaget har även stått som ägare till fem bilar.

Skatteverket hävdar att mannen använt sig av American Kitchen Design och dess konto "för att dölja penningtransaktioner, oredovisade intäkter samt innehav av fastigheter och bilar".

Men enligt ekonomen har pengarna varit hans egna besparingar vilket han inte ska skatta för. Skatteverket hävdar att han inte kunnat bevisa att det rört sig om privata sparpengar och upptaxerar honom med 6,6 miljoner.

Mannens villa i Uppsala har varit betalningssäkrad under 2018, det vill säga att Kronofogden tillfälligt tagit den i beslag. Men för en månad sedan betalade ekonomen nära 7 miljoner kronor till Skatteverket och betalningssäkringen hävdes.

Sammanlagt har hans beskattningsbara inkomst höjts med 16 miljoner kronor. Han har i vissa delar godtagit Skatteverkets slutsatser, till exempel att han tagit ut totalt 7 miljoner kronor från sin redovisningsbyrå utan att skatta för pengarna.

Skatteverket har anmält brottsmisstankar mot mannen. Kammaråklagare Jens Karlström vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala uppger att en förundersökning pågår men vill inte lämna några ytterligare uppgifter.

2011 dömdes mannen till sex månaders fängelse för grovt skattebrott. Genom att ändra i bokföringen för sin redovisningsbyrå hade han undanhållit skatt på 814 000 kronor.

UNT har sökt den aktuella ekonomen utan framgång.

Innebär en tvångsåtgärd

Betalningssäkring är en tvångsåtgärd som kan användas mot företag eller privatpersoner som inte betalar sina skatter och avgifter.

Skatteverket ansöker om betalningssäkring hos förvaltningsrätten.

En rad förutsättningar måste vara uppfyllda, till exempel att det finns en tydlig risk att den skuldsatte inte kommer att betala sin fordran.

Skulden måste dessutom uppgå till ett betydande belopp, minst cirka 50 000 kronor.

Om förvaltningsrätten beviljar Skatteverkets ansökan om betalningssäkring verkställs beslutet genom att Kronofogden tills vidare håller egendomen som säkerhet.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!