Uppsalaekonom kopplas till skatteparadis i USA

En brottsmisstänkt Uppsalaekonom har haft kopplingar till ett skatteparadis i USA. USA bekämpar skatteflykt i andra länder men ser mellan fingrarna när det gäller skatteparadis i de egna delstaterna.

Foto: Mark Lennihan

Uppsala2018-12-26 07:00

För att undkomma skatt har en brottsanmäld ekonom från Uppsala utnyttjat de liberala reglerna i skatteparadiset Delaware i USA, uppger Skatteverket.

Han ska ha tagit ut minst 7,9 miljoner kronor från ett konto kopplat till ett så kallat LLC-bolag i Delaware på USA:s östkust men hävdar själv att han inte brutit mot Sveriges skatteregler.

I utredningen av Uppsalaekonomens affärer konstaterar Skatteverket att LLC-bolag inte behöver ha någon bokföring och att insynen i praktiken är obefintlig.

En av de knapphändiga uppgifter som gått att få fram om mannens bolag i Delaware är att det haft en c/o-adress knuten till hans redovisningsbyrå i Uppsala.

I USA finns ytterligare en rad delstater som utgör skatteparadis, exempelvis Montana, Nevada och Alabama. Delaware utpekas som det mest extrema fallet i fråga om låg skatt och stark sekretess kring bolagens ägare och tillgångar. LLC-bolagen används av företag för helt laglig skatteplanering men även av kriminella som vill gömma undan brottsvinster.

Trots att USA har skatteparadis i de egna delstaterna bedriver landets regering en hård kamp för att stoppa skatteparadis i andra delar av världen. Målet är att beslagta tillgångar som finansierar terrorism samt att stävja skattebrott och annan kriminalitet.

Under sin jakt på undangömt kapital har USA bland annat satt de schweiziska storbankerna UBS och Credit Suisse under hård press. USA har begärt uppgifter om kontoinnehavarnas identitet och förmögenheter.

Först under kraftiga sanktionshot från USA accepterade de båda bankerna att lätta på sekretessen. Det kom då fram att bankerna hjälpt 39 000 amerikanska medborgare att gömma undan totalt 30 miljarder dollar.

UBS och Credit Suisse tvingades senare böta drygt 3 miljarder dollar för medverkan till skatteflykt.

De senaste åren har även en rad klassiska skatteparadis som Jungfruöarna och Bermuda förmåtts att lätta på banksekretessen.

Den tuffa hållningen mot skatteparadis på andra håll i världen till trots har USA inte agerat mot samma företeelse i de egna delstaterna, uppger journalisten Oliver Bullough sin nyutkomna bok Moneyland.

Han beskriver hur privatpersoner och företag övergett de traditionella skatteparadisen i takt med att sekretessen minskat. Istället har många av aktörerna överfört sina enorma förmögenheter till skatteparadisen i USA där insynen fortfarande är mycket begränsad.

Enligt Oliver Bullough har stiftelsebundet kapital i exempelvis skatteparadiset South Dakota i USA ökat från 33 miljarder till 226 miljarder dollar på tio år.

Kapital från hela världen strömmar nu till de aktuella delstaterna i USA för att placeras i brevlådebolag. Enbart CT Corporation i Delaware, en av många aktörer som mot betalning ordnar brevlådebolag, inhyser på papperet 285 000 företag, skriver Dagens Industri. Ikea, Telenor och Astra Zeneca uppges finnas bland kunderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!