UNT har tidigare berättat om byggplanerna som i stora drag innebär att sex nya bostadshus med cirka 150 lägenheter byggs i Årsta centrum. Planen är att dagens livsmedelsbutik flyttar till en nybyggd butikslokal närmare Fyrislundsgatan, men ännu finns inga besked om när det kan ske. Årstahallen är enda livsmedelsbutik i närområdet.
Förslaget till utbyggnad har varit på en första remiss under hösten. Ett 60-tal svar från boende, föreningar, myndigheter och andra har lämnats till kommunen. Flyttplanerna för matbutiken väcker oro hos många av dem som svarat. De kräver att en ny lokal ska stå färdig innan nuvarande butik rivs.
Ica Sverige varnar i ett yttrande för konsekvenserna om rivning och nybyggnad inte samordnas. Risken är att dagens butik måste stängas i väntan på att en ny står färdig. I värsta fall kan resultatet bli att butiken helt får läggas ned, enligt yttrandet.
Andra invändningar från boende gäller höjden och storleken på de planerade husen. Många uppskattar dagens centrum men vill att det rustas upp. De befarar att den planerade utbyggnaden blir alltför tät. "En av de största fördelarna med Årsta är att det fortfarande är luftigt", skriver en boende.
Föreningen Vårda Uppsala delar till stora delar de boendes synpunkter på den planerade utformningen. Östra Uppsala socialdemokratiska förening vill banta husplanerna och anser att utbyggnaden blir så tät att den inte ger "nödvändigt livsutrymme" för de boende.
Kommunens kulturnämnd vill ha besked om hur kulturmiljön påverkas av den planerade utbyggnaden och påpekar att det rör sig om en "en typisk 1970-talsmiljö" som efter utbyggnaden skulle präglas av förtätning och ökad stadsmässighet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden vill ha tydliga besked om hur solljuset till bostäderna i kvarteret påverkas om de utbyggnadsplaner som finns i området blir verklighet.
Andra varnar för att utbyggnaden leder till ökad trafik i kvarteret. Flera efterlyser p-platser och lösningar för gång- och cykeltrafik mot Uppsala centrum. Svenska kyrkan varnar för trafikrisker om gång- och cykeltrafik blandas med biltrafik vid Årstakyrkan, strax intill torget.
Kommunala bolaget Skolfastigheter pekar på att planförslaget inte uppfyller kommunens egna riktlinje om storlek på förskolegårdar och varnar för att trafiksäkerheten kring förskolorna i kvarteret kan försämras.
Länsstyrelsen, som är en av de tyngsta remissinstanserna, har inga större avgörande mot förslaget. Myndigheten vill veta hur utbyggnaden kan påverka grundvattnet och önskar tydligare svar om vilka markföroreningar som kan finnas på platsen.
Kommunens äldrenämnd konstaterar att en tredjedel av invånarna i Årsta är 65 år eller äldre. Nämnden saknar tydligt fokus på trygghet, tillgänglighet, äldres boende och folkhälsa i planförslaget. Omsorgsnämnden efterlyser en analys av hur förändringarna påverkar personer med funktionsnedsättning. Polisen anser att det saknas brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder i förslaget.
Remissvaren ska nu sammanställas av stadsbyggnadsförvaltningen. Därefter tar byggnadsnämnden ställning till om planerna ska justeras innan de går vidare.