Uppsalabryggeri lägger ner: "Vemodigt och sorgligt"

Uppsalas äldsta aktiva bryggeri Tempel Brygghus lägger ner sin verksamhet. Bryggeriets tuffa tid sträcker sig ända tillbaka till utbrottet av covid-19 och nu slutar de producera öl och läsk. "Det är mitt livsverk, säger grundaren Arvid Landgren.

Arvid Landgren grundade Tempel Brygghus, som nu meddelar att de stänger ner verksamheten. Arkivbild från 2021.

Arvid Landgren grundade Tempel Brygghus, som nu meddelar att de stänger ner verksamheten. Arkivbild från 2021.

Foto: SVEN-OLOF AHLGREN/UNT-arkiv

Uppsala2023-12-21 17:00

Sedan coronautbrottet har Tempel Brygghus, beläget sydväst om Uppsala, haft det tufft och man har länge kämpat för att få det att gå ihop. Nyligen kom dock beskedet att bryggeriet lägger ner sin produktion.

Orsakerna till att man tvingas sluta är flera, främst faktorer bortom deras egen kontroll.

– Det har inte hänt oss så mycket egentligen, men det har hänt världen en massa saker. Vi hade ett välmående företag i en välmående bransch. Sedan förändrades världen och vi passade inte in längre, säger Arvid Landgren, som grundade bryggeriet för cirka 10 år sedan.

Han nämner coronautbrottet som en katalysator till problemen. Restaurangerna hamnade i kris, och bryggeriets försäljning till restauranger utgjorde då cirka hälften av bryggeriets totala omsättning. Deras export, som var 20 procent av försäljningen, försvann helt.

undefined
En del av öltankarna i Tempel Brygghus.

Ett tag försökte de parera för det plötsliga bakslaget.

De hade precis börjat producera läsk, och utökade företagets försäljning av folköl ordentligt. De testade även att sälja sina drycker i en Reko-ring, där producenter säljer direkt till konsumenter. Ett tag hade de en utlämning om dagen och sålde mycket.

Arvid Landgren beskriver dock detta som en "quick fix", för dessa åtgärder innebar ingen långvarig succé. När Folkhälsomyndighetens restriktioner senare släppte så dröjde det inte länge innan Ryssland invaderade Ukraina, något som även det påverkade företagets export negativt och skapade brist på råvaror och liknande.

undefined
Tempel Brygghus logga i deras verksamhetslokal sydväst om Uppsala.

Det senaste året har också inflationen blivit en stor faktor. I en bransch med tuff konkurrens, och där några dryckesjättar tar mycket plats är det svårt att hävda sig, menar Arvid Landgren. Allt har blivit dyrare, men de har inte kunnat höja priserna i takt med inflationen då deras öl redan är "halvdyr". Dessutom har han märkt en ovilja från kunder att betala mer för bryggeriets produkter.

Han menar att beslutet att lägga ner har varit på gång länge, och han tror att framtiden blir svår för mikrobryggerier generellt runt om i landet. Till exempel rapporterade UNT nyligen om att Sigtuna Brygghus också lägger ner sin produktion.

– Det finns många som kanske borde lagt ner för längesen. Men jag vet också att det är svårt att stänga ner sitt företag. Det är som ens barn. Man lägger ner så mycket tid, energi, kraft, pengar och engagemang.

undefined
Tempel Brygghus grundades för cirka 10 år sedan och var Uppsalas äldsta aktiva bryggeri, uppger de på sin hemsida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!