När verksamheten tog fart för Sigtuna Brygghus 2005 var det i en tid med färre konkurrerande bryggerier och en ständigt växande efterfrågan på hantverksöl. Under dess driftstid har bryggeriet mött många utmaningar, från att hantera svängningar i produktionen till extern påverkan såsom ökade råvarupriser, krig och pandemier. Men nu går det inte längre.
– Över tid har konkurrensen hårdnat både från de många mikrobryggerier som startats, och från de stora bryggerierna som utvecklat produkter i hantverksstil som produceras till en betydligt lägre kostnad. Den hårdnande konkurrensen kombinerat med en vikande kundefterfrågan har drivit fram beslutet att stänga ner vår produktion, säger Camilla Ericson, kommunikationschef på Galatea-koncernen som äger Sigtuna brygghus.
Hur påverkas de anställda av nedläggningen?
– Brygghuset har tio anställda som kommer att sluta under 2024. Vi ska hjälpa våra medarbetare på bästa sätt att hitta jobbmöjligheter inom koncernen och vi kommer att stärka produktionsteamet på Galatea med bryggarkompetens för att säkra vår expertis inom hantverksöl, även efter att den egna bryggerianläggningen är nedstängd.
Trots nedläggningen planerar Sigtuna Brygghus att fortsätta marknadsföra och utveckla sina ölsorter, men nu via produktion hos utvalda samarbetsbryggerier. Denna förändring innebär att deras populära produkter fortfarande kommer att finnas tillgängliga på marknaden.
– Produkterna vi säljer på Systembolag och krog kommer att finnas kvar.