Knarkgrossist i Uppsala jobbade på ungdomshem

En 24-årig Uppsalabo arbetade med drogberoende ungdomar. Samtidigt ska han ha organiserat försäljningen av 200 kilo narkotika till totalt cirka 7 000 missbrukare.

24-åringen är åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott och riskerar mellan sex och tio års fängelse. Han förnekar brott.

24-åringen är åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott och riskerar mellan sex och tio års fängelse. Han förnekar brott.

Foto: Polisen

Uppsala2022-06-02 05:00

Idag torsdag inleds rättegången mot en 24-årig Uppsalabo som misstänks ingå i det så kallade Gottsundanätverket. Brottskonstellation ligger bakom det största narkotikaärendet i Uppsala någonsin, uppger polisen.

24-åringen har arbetat på ett vårdhem för unga som drivs av Statens Institutionsstyrelse, SIS. En del av ungdomarna på SIS-hemmet vårdas för drogmissbruk.

Parallellt med sin tjänst på SIS-hemmet ska 24-åringen ha varit inblandad i försäljningen av cirka 200 kilo narkotika. Det handlar bland annat om 78 kilo amfetamin och 15 kilo cannabis som sålts via nätet till uppskattningsvis runt 7 000 personer.

undefined
24-åringen fångad på övervakningskamera i en butik i Uppsala. Den röda markeringen har polisen gjort för att visa att han har en mobiltelefon i fickan.

En rad uppgifter visar att 24-åringen använt krypterade telefoner för att organisera knarkförsäljningen på nätet. Polisen har undersökt vilka telemaster de kopplats upp mot. Slutsatsen är att mannen haft med sig sina krypterade telefoner till SIS-hemmet vid 40 tillfällen under våren 2021.

24-åringen misstänks ha dolt sig bakom kodnamnet marketengine i krypterade telechattar. Vid ett tillfälle klagar en medåtalad på att marketengine har ett arbete vid sidan om och inte enbart sysslar med att sälja knark. Men marketengine skriver att han är så aktiv med knarkhanteringen under sin arbetstid att det inte gör någon skillnad om han är på jobbet eller inte.

undefined
Annonser för droger som 24-åringen misstänks ha varit med och lagt ut på nätet. En grov beräkning visar att runt 7 000 personer från olika delar av Sverige köpt narkotika via de annonser som mannen uppges ha stått bakom.

Enligt utredningen har narkotikahandeln på nätet genererat stora pengar. Från oktober till 2020 till juni 2021, då polisen sprängde ligan, uppges försäljningen som 24-åringen påstås organiserat ha gett en vinst på cirka 6,3 miljoner kronor.  

Enligt åtalet har mannen inte själv rört narkotikan utan istället styrt andra som fått i uppdrag att hantera drogerna. Efter tillslaget mot 24-åringen gjorde polisen husrannsakan på SIS-hemmet, dock utan att hitta någon narkotika. 

undefined
Enligt kammaråklagare Anna Stråth finns inga misstankar om att 24-åringen försett intagna på SIS-hemmet med droger.

– Det finns inga misstankar om att han sålt narkotika till intagna på SIS-hemmet, uppger kammaråklagare Anna Stråth.

Den biträdande institutionschefen på SIS-hemmet säger att det inte finns några anmärkningar mot 24-åringens sätt att sköta sitt arbete.

– Jag minns honom tydligt, han var en timid person som skötte sig väldigt väl, säger han.

– Inför anställningen begärde vi utdrag ur misstanke- och belastningsregistret och där fanns inget att redovisa. Vi genomförde även intervjuer och han verkade lämplig. Jag vet inte vad mer vi kunde ha gjort, säger den biträdande chefen vid SIS-hemmet.

undefined
Enligt åtalet greps en av 24-åringens underhuggare när han skulle skicka iväg de här narkotikaförsändelserna. Sammanlagt har de inblandade enbart i den här delen av härvan postat cirka 10 000 paket till missbrukare runt om i Sverige.

24-åringen är åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott, vilket har ett minimistraff på sex års fängelse. Mannen förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!