Uppsala vill ta bort minutstyrningen inom hemtjänsten

Minutstyrning är dålig både för personalen och de gamla. Det tycker äldrenämndens ordförande som vill avskaffa modellen men vet inte hur det ska gå till.

Äldrenämndens ordförande Eva Christiernin (S) vill ta bort minutstyrningen. Men enligt henne måste flera komplicerade frågor lösas om det ska bli möjligt.

Äldrenämndens ordförande Eva Christiernin (S) vill ta bort minutstyrningen. Men enligt henne måste flera komplicerade frågor lösas om det ska bli möjligt.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-12-07 05:00

Minutstyrning, systemet där hemtjänsten får ett visst antal minuter på sig för att exempelvis städa hos äldre, skapar stress för de anställda.

– Dessutom kan de äldre bli begränsade i modellen. Man vill ju inte dela upp sin tillvaro i minuter, säger Eva Christiernin (S), ordförande för äldrenämnden i Uppsala.

undefined
Ska de anställda i hemtjänsten stressa mindre och ges mer tid med de äldre finns risk för högre kostnader. Eva Christiernin (S) vill dock inte säga om kommunen i så fall skjuter till mer pengar.

I fjol antog kommunen ett mål om att frångå minutstyrningen. Det vore en stor förändring för de runt 1 000 anställda och 3 000 Uppsalabor som har hemtjänst. Men att lämna minutstyrningen är enligt Eva Christiernin lättare sagt än gjort.

Eftersom hemtjänsten handlas upp på marknaden måste det gå att jämföra aktörernas anbud. Detta underlättas om priset för de olika insatserna är angivna i ett visst antal minuter. Sådana uppgifter gör det även enklare för kommunen att kontrollera om arbetsuppgifterna utförs.

undefined
2021 klubbade äldrenämnden ett mål som fastslår att kommunen ska frångå minutstyrningen inom hemtjänsten.

– Frågan hur jämförelserna ska gå till måste lösas om vi ska frångå minutstyrningen. Vi vet inte hur men jobbar på att hitta lösningar, säger Eva Christiernin.

Vad vill du se för modell istället?

– Jag vill att dörren hos de äldre öppnas av någon från hemtjänsten som inte måste titta på klockan hela tiden. Istället ska de gamla mötas av personal som har tid att prata klart och kan ge dem den där guldstunden.

undefined
Aktörerna inom hemtjänsten, kommunala och privata, får betalt per minut för insatserna till de äldre. Enligt kommunen måste man hitta en ny upphandlingsmodell för att kunna lämna minutstyrningen.

Om personalen ska ta sig mer tid och stressa mindre lär det väl kosta. Skjuter ni till mer pengar i så fall?

– Jag kan inte svara innan vi fått se de förslag till att frångå minutstyrningen som tjänstemännen jobbar med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!