Moskéns vice ordförande: misstänksamheten inget nytt

Misstänksamheten mot socialtjänsten har länge varit stor hos många muslimska familjer, och övergår ibland i rent hat. Det uppger Yaser Abu Jheisheh vid Uppsala moské. Moskén har nu bjudit in socialtjänsten i Uppsala för ett möte apropå det pågående drevet i arabisktalande sociala medier.

Yaser Abu Jheisheh vice ordförande för Uppsala Moské. Han tycker det behövs dialog och brobygge mellan svensk socialtjänst och oroliga föräldrar.

Yaser Abu Jheisheh vice ordförande för Uppsala Moské. Han tycker det behövs dialog och brobygge mellan svensk socialtjänst och oroliga föräldrar.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-02-11 12:00

Yaser Abu Jheisheh är vice ordförande vid Uppsala moské. Han har märkt att de senaste dagarnas drev fått oron att blossa upp hos medlemmar han har kontakt med i moskén. 

– Det är jättemycket oro. Jag har så mycket kontakter med familjer utifrån mitt arbete och vi vet i styrelsen hur mycket oro det finns hos familjer, det är mycket snack som går. Det finns rädsla och ångest, familjer som säger att de är jätterädda att deras barn ska tas ifrån dem.

Han betonar samtidigt att misstänksamheten mot svenska myndigheter i frågor som rör barn och unga inte är något nytt. De videoklipp som nu fått mycket stor spridning på sociala medier bland arabisktalande – i vilka den svenska socialtjänsten anklagas för att tvångsomhänderta muslimska barn som sedan placeras i icke-muslimska hem där de bland annat tvingas äta fläsk och bryta med sin religion – har förvisso förvärrat situationen. Men det har sedan länge cirkulerat historier om föräldrar vars barn blivit omhändertagna av svensk socialtjänst på oklara och godtyckliga grunder, uppger Yaser Abu Jheisheh.

Han märker att en effekt av rädslan för socialtjänsten är att den utnyttjas av barn och unga till framförallt nyanlända, som ett hot mot föräldrarna: 

– Många föräldrar säger att de inte vågar uppfostra sina barn för de är rädda att socialtjänsten kommer att ta dem. I dag finns det tyvärr många barn som gått vilse. De får ingen uppfostran för deras föräldrar vågar inte prata med dem och till slut har de ingen kontroll över dem.

undefined
Uppsala Moské har ungefär 400 betalande medlemmar, men det faktiska antalet är flera tusen om man räknar icke-betalande medlemmar, uppskattar dess vice ordförande Yaser Abu Jheisheh.

Han förtydligar att han inte talar om fall där barn blir slagna av sina föräldrar, något han fördömer. Snarare handlar det om att föräldrar inte vågar sätta gränser eftersom många har en bild av att det inte krävs mycket för att socialtjänsten ska gå in och omhänderta deras barn.

Yaser Abu Jheisheh beskriver det övergripande problemet som ett informationsglapp mellan familjer och socialtjänst. Det måste förbättras, säger han. Han lägger en stor del av ansvaret på socialtjänsten att informera föräldrar om hur de arbetar med exempelvis LVU.

– De är en myndighet, det är de som har makten och måste bygga broar till familjer och föräldrar, skicka mer information på olika språk och så vidare.

Vad säger du till de föräldrar som pratar med dig och är oroliga?

– Jag ber dem att ha tålamod, att samarbeta med socialtjänsten. Jag ber många som ringer mig och som jag har träffat att samarbeta mer med socialtjänsten och ungdomsjouren, och försöka hitta en bra lösning. Tyvärr har det successivt utvecklats ett hat mot socialtjänsten.

undefined
Yaser Abu Jheisheh vice ordförande för Uppsala Moské. Han tycker det behövs dialog och brobygge mellan svensk socialtjänst och oroliga föräldrar.

Vad är dina tankar om bilden som målas i de här klippen?

– Såna här klipp som sprids är väldigt hårda: en pappa som gråter, en mamma som gråter. Vi vet inte vad som verkligen ligger bakom, vad har den här föräldern gjort? Men när det visas upp så bör det förtydligas vad som har hänt. Så länge socialtjänsten inte förklarar och går ut med vad som faktiskt hänt så kommer det bli mer och mer hat och rädsla i samhället. Och det finns vissa grupper som vill utnyttja den här rädslan, det vill vi inte.

undefined
Oron är stor bland medlemmar i Uppsala Moské över hur socialtjänsten hanterar omhändertaganden av barn.

Yaser Abu Jheisheh säger också att de bjudit in socialtjänsten i Uppsala till en dialog.

– Vi vill gärna skapa broar och förståelse. Vi måste förstå varandra, det är det vi vill i samhället.

Drevet mot socialtjänsten

Det omfattande drevet mot svensk socialtjänst har fått stor spridning i sociala medier bland arabisktalande. Drevet började på twitter och har fått stor spridning den senaste veckan. Bland annat har det spridits videoklipp där personer med arabisk bakgrund gråter och uppger att deras barn blivit kidnappade av svensk socialtjänst. Islamistiska organisationer har visat sig ligga bakom en del av de konton som spridit videoklipp och falska rykten om svenska myndigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!