Sajten Doku, som granskar våldsbejakande islamistiska aktörer, avslöjade nyligen konspirationsteorier som florerar i sociala medier bland arabisktalande personer. Socialtjänsten i Sverige anklagas för att tvångsomhänderta muslimska barn som sedan placeras i icke-muslimska hem där de bland annat tvingas äta fläsk, dricka alkohol och bryta med sin religion.
Mohamad Hassan (L), kommunalråd i Uppsala, har läst många av inläggen. Flera kommer från konton kopplade till våldsbejakande islamistiska organisationer.
– Det accelererar jättemycket, det handlar om konton som följs av miljoner människor. Det jag sett har inte gällt hot mot socialtjänsten, men frågan är ändå allvarlig. Jag tror inte att kommun-Sverige vet vilket drev som pågår, säger han.
Enligt Mohamad Hassan har drevet de senaste dagarna spridit sig till poddar och radioprogram i arabvärlden. Han säger att det bland annat publicerats intervjuer med människor som fråntagits sina barn.
– Det är bara den sidan som uttalar sig, socialtjänstens perspektiv finns inte med. Det handlar om desinformation.
UNT har utan framgång försökt få en kommentar från ledningen inom socialförvaltningen i Uppsala. Enligt kommunens presschef Isabelle Waldenvik vill ingen medverka.
– Just nu känner sig de tillfrågade inte trygga med att bli citerade i media, givet det oklara säkerhetsläget, uppger Isabelle Waldenvik.
Att höga kommunala chefer med hänvisning till säkerhetssituationen inte vill bli intervjuade är mycket ovanligt. Mohamad Hassan säger att han har förståelse för hållningen.
– Det kan vara befogat att inte uttala sig i nuläget eftersom det är en pågående utveckling och vi vet ännu inte var det här landar. Samtidigt innebär det på något sätt att extremisterna har segrat om folk tystnar.
Tror du att det är farligt att uttala sig i UNT om den här saken?
– Nej, det tror jag inte, svarar Mohamad Hassan.
Är du själv rädd att uttala dig offentligt om drevet mot socialtjänsten?
– Nej, jag är inte orolig. Jag har upplevt krig och elände, allt annat är en promenad, säger Mohamad Hassan.
Har du tidigare varit med om att kommunala chefer inte vill framträda i någon fråga?
– Ja, det har hänt vid skolnedläggningar att protester från föräldrar varit så kraftiga att tjänstemännen blivit skärrade och överlåtit frågan åt oss politiker.
Mohamad Hassan är ordförande i arbetsmarknadsnämnden och säger att han där ska ta upp frågan om hur medarbetarnas trygghet kan säkerställas.
– Jag vill att vi ska vara vakna för att det här drevet pågår och även visa att kommunen står bakom socialsekreterarna, uppger han.
Enligt Anders Fridborg, säkerhetschef i Uppsala kommun, har det länge funnits missuppfattningar kring socialtjänsten som går ut på att barn skulle kunna bli omhändertagna på lättvindiga grunder.
– Det nya är den kampanj som eskalerat senaste veckan. Vi är i kontakt med olika myndigheter för att skapa en bild av hur vi ska hantera situationen men vi uppfattar inte läget som akut, uppger Anders Fridborg.
Maria Persson är ordförande i Akademikerförbundet SSR i Uppsala som organiserar medarbetare inom socialtjänsten. Hon har inte hört att drevet skapat oro bland medlemmarna.
En socialsekreterare framhåller för UNT att man är van vid ärenden där det förekommer bland annat hot.
– Vi har rutiner för att hantera det, säger socialsekreteraren.