Uppland står emot lärarkrisen

Uppsala har klarat sig relativt bra i den stora lärarkris som råder i landet just nu, men behöriga lärare är fortfarande en bristvara. Katarina Reineck på Lärarnas riksförbund ser dock positivt på vilka konsekvenser krisen kan få.

Katarina Reineck på Lärarnas riksförbund hoppas att lärarkrisen mynnar ut i något positivt.

Katarina Reineck på Lärarnas riksförbund hoppas att lärarkrisen mynnar ut i något positivt.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-08-17 10:05

Senast förra veckan larmade Lärarnas Riksförbund att landet befinner sig i ett krisläge när det kommer till brist på grundskolelärare. Enligt Katarina Reineck har läget enbart förvärrats de senaste åren.

– Lärarbristen har kommit successivt sedan legitimationsreformen 2013 slog igenom med full kraft. Störst brist är det de lägre årskurserna i grundskolan, där har elevökningen varit störst.

Men som UNT kunde rapportera i juli har man inom Uppsala kunnat avhjälpa krisen. Då hade antalet lediga lärartjänster i Uppsala minskat från 174 till 36 stycken på bara en månad, och när denna artikel skrivs är siffran nere på 24 tjänster. Ida-Maria Bergsten på utbildningsförvaltningen svarar på varför Uppsala klarat sig när bristen på lärare är stor.

– Vi har tur med att Uppsala är en attraktiv kommun och vi har lärarutbildningen här vilket hjälper rekryteringen. Det är nära till Stockholm och det finns många andra stora arbetsplatser som Försvarsmakten och universitetet här, vilket underlättar möjligheterna för par som flyttar hit och vill bilda familj. Det byggs bostäder hela tiden och Uppsala växer.

När UNT ringer och frågor hur det ser ut i kommunerna runt om Uppsala, upplever man i både Heby och Tierp att rekryteringen har gått förvånansvärt bra sett till omständigheterna.

– Det har varit ett hästjobb hela sommaren för rektorerna, men vi har lyckats täppa till de luckor som finns, berättar Henrik Hedqvist, utbildningschef i Tierps kommun.

Alla gynnas dock inte av Uppsalas attraktionskraft, i Östhammar är det svårt att konkurrera med Uppsala om de lärare som finns. Där har man varit tvungna att inför hösten anställa uppemot 10 obehöriga lärare för att fylla klassrummen.

– Vi märker av bristen betydligt mer än förra året, och visste att det skulle komma. Det är svårt att vara en kranskommun till en universitetsstad med utbildningen på plats. Det saknas bostäder i Östhammar så då blir också pendlingen avgörande, berättar Lisbeth Bodén, barn- och utbildningschef på Östhammar kommun.

Eftersom behovet av lärare är så stort kan lönen bli avgörande i konkurrensen. I Uppsalas län ligger dock nivåerna nära varandra, endast några hundralappar till får en lärare i Heby än Uppsalaläraren som tjänar i genomsnitt 31 586 kronor i månaden. Östhammar ligger något lägre i lönelistan, men skillnaderna är inte så stora som de är mellan Uppsala och Stockholmskommunerna.

– Lärarna kan ställa högre krav på sin arbetsplats och vi har sett att det sker en omflyttning, många är beredda att flytta. Det är ju känt sedan tidigare att lärare flyttar från Uppsala till Sigtuna där de kan tjäna flera tusen mer i månaden.

En kommun som urskiljer sig i Uppsalastatistiken är dock Knivsta, där genomsnittsläraren tjänar 32 976 kronor i månaden. Där meddelar skolchefen Britt-Marie Hedlund att man känner sig lugn inför hösten, och att lönesnittet kan påverka varför de lyckats med sina rekryteringar.

– Men vi har också ett bra läge med nära till både Stockholm och Uppsala, och jobbar mycket med utbildningsarbete för lärarna.

Trots den kris som råder i många lärarlösa klassrum runt om i landet, ser Katarina Reineck hoppfullt på vad den svåra situationen kan resultera i.

– Det finns ett problem i att 10 procent av lärarna slutar inom tre år. Många känner inte att de får acceptans för sin höga arbetsbörda hos arbetsgivaren. Så jag tror det är hälsosamt för branschen på lång sikt med den här krisen, för då måste skolorna jobba med lärarnas arbetsförhållanden, och förbättra arbetsmiljön för dem.

LÄS MER: Så halverade skolan skolket

Lärarlönerna i länet

Genomsnittslönerna för grundskolelärare i Uppsala skiljer sig inte mycket i förhållande till hur skillnaderna ser ut i resten av landet, utan ligger relativt nära varandra i statistiken i länet. Statistiken är baserad på 2015 års lönelistor.

Uppsala: 31 586 kronor i månaden

Tierp: 30 746 kronor i månaden

Heby: 31 867 kronor i månaden

Östhammar: 31 100 kronor i månaden

Knivsta: 32 976 kronor i månaden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!