UNT:s reportrar kan vinna prestigefyllt pris

UNT:s Johanna Färlin och Elin Sandow har nominerats till Olle Bengtzon-priset för sin artikelserie om Uppsalas framtid. "Det känns jätteroligt", säger de.

UNT-reportrarna Johanna Färlin och Elin Sandow nomineras till Olle Bengtzon-priset för sin artikelserie om framtidens Uppsala.

UNT-reportrarna Johanna Färlin och Elin Sandow nomineras till Olle Bengtzon-priset för sin artikelserie om framtidens Uppsala.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2024-02-15 08:00

Under våren 2023 skrev UNT:s reportrar Johanna Färlin och Elin Sandow en rad artiklar om de stora frågorna som Uppsala står inför och som avgör hur staden kommer att utvecklas de kommande decennierna. Framför allt handlar det om spårvägen, fyrspårsavtalet och utbyggnaden av det som ska kallas Sydöstra staden.

undefined
UNT-reportrarna Johanna Färlin och Elin Sandow nomineras till Olle Bengtzon-priset för sin artikelserie om framtidens Uppsala.

– De här frågorna fick stor betydelse i kommunvalet 2022. Det är frågor som väcker väldigt starka känslor både bland invånare och politiker, och där partierna står relativt långt ifrån varandra, säger Elin Sandow.

Nu nomineras de till Olle Bengtzon-priset. Priset ges ut årligen till en eller flera journalister som har rapporterat om samhällsbyggande, stadsplanering och arkitektur, på ett sätt som är begripligt och engagerande för allmänheten.

– Det känns väldigt hedrande eftersom vårt mål var just att göra de här komplexa frågorna tydliga för våra läsare. Det här är ju frågor som påverkar vår stad och alla Uppsalabor men som kan vara svåra att hänga med i, säger Johanna Färlin.

I serien har Johanna och Elin skildrat hur svårt det har varit för politikerna att komma överens om hur Uppsala ska byggas ut. Samtidigt är det här frågor som måste avgöras inom kort och där alla partier inser att det bästa vore att hitta en bred enighet. I artiklarna reder de också ut hur planerna på den nya stadsdelen sitter ihop med frågan om spårväg och fyrspårsavtalet med regeringen, och pratar med Uppsalabor om hur de vill att stan utvecklas.

– Frågan om Uppsalas utbyggnad har inte klarnat, tvärtom har det kommit nya vändningar. Nu i sommar väntar ju till exempel en omdiskuterad folkomröstning om Uppsalas utveckling, säger Elin Sandow.

– Ja, så det här fortsätter vi såklart att följa, säger Johanna Färlin.

Priset på 75 000 kronor delas ut på Olle Bengtzon-dagen den 26 mars på Kulturhuset i Stockholm.

Juryns motivering:
UNT-reportrarna Johanna Färlin och Elin Sandow går till botten med frågorna i Sveriges fjärde största stad och lyssnar både in i stadshuset och ut på gatan. För när Uppsala ska växa så det knakar med fyrspår och nya stadsdelar har stadsbyggnad seglat upp som en het politisk fråga i staden. I sina reportage i serien Uppsalas framtid går de noggrant igenom både visionerna och konfliktlinjerna utan att tappa läsarna på vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!