Ivo utför nationell tillsyn av 86 skönhetskliniker

Två patienter har dött och många andra har fått vårdskador. Det konstateras efter att 86 skönhetskliniker i Sverige granskats. Två av de kliniker som tar stora risker med patientsäkerheten ligger i Uppsala.

Botox och fillers är inte konstigare än att gå till frissan tyckte vissa som UNT pratade med när vi granskade branschen. Men ingreppen kommer med faror.

Botox och fillers är inte konstigare än att gå till frissan tyckte vissa som UNT pratade med när vi granskade branschen. Men ingreppen kommer med faror.

Foto: Anna Israelsson

Uppsala2024-11-14 16:30

Nyheten i korthet

  • Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har granskat 86 skönhetskliniker i Sverige, inklusive två i Uppsala, efter rapporter om vårdskador och två dödsfall.
  • Bland bristerna fann Ivo blodiga kompresser, smutsiga kanyler och ytor, samt journaler som skrivits innan operationer utförts.
  • 40 av inspektionerna har lett till åtalsanmälningar och flera kliniker har tvingats stänga. Enligt Ivo finns många oseriösa aktörer i branschen.

– Vi har hittat blodiga kompresser, smutsiga kanyler, smutsiga ytor som används som operationsbord och kakor och champagneflaskor i kylskåp tillsammans med botox.

Det säger Göran Olsson, som är enhetschef på Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). Under två år har Ivo gjort inspektioner av 86 kliniker i Sverige som utför estetiska behandlingar i form av kirurgi och injektionsbehandlingar.

Två av de 86 kliniker som inspekterats ligger i Uppsala. Den ena är Caroviva-kliniken och den andra är Vivazz Beauty Clinic. Inspektionerna gjordes efter att många klagomål kommit in på klinikerna.

undefined
Basal hygien var ett av de områden där många kliniker inte höll måttet.

På Caroviva har Ivo bland annat funnit att journaler skrivits innan operationer utförts och att de strimlat sönder journaler. UNT har även tidigare granskat Carovivakliniken och då handlade det om hur flera kvinnor upplevde att kliniken försökte tysta dem när de blev missnöjda med sina resultat.

– Caroviva har nu kommit in med sina svar på vår kritik och vi har precis börjat titta på den, säger Göran Olsson, enhetschef på Ivo.

Kliniken Vivazz Beauty Clinic har erbjudit olika injektionsbehandlingar, bland annat så kallade vampyrbehandlingar där man sprutar in patientens eget blod i ansiktet, utan att utföraren har haft legitimation. Den som söker på kliniken i dag hittar varken hemsida eller kontaktuppgifter. Enligt uppgift till UNT är kliniken nu nedlagd.

undefined
Göran Olsson, enhetschef på Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) och Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo presenterade resultaten av den nationella insatsen på en presskonferens.

I sin rikstäckande granskning kan Ivo konstatera att det i branschen finns stora brister i patientsäkerheten och många oseriösa aktörer.

– Vi har sett många vårdskador och två har gått så illa att de har lett till dödsfall, berättade Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, på en presskonferens på torsdagen.

I våras gjorde UNT en granskning av skönhetsbranschen i Uppsala, där tidningen bland annat avslöjade att minst 12 kliniker i Uppsala gör botox- och fillersbehandlingar utan att ha rätt tillstånd. Att utföra injektioner utan legitimation är också ett av de vanligaste felen Ivo hittat i sin granskning.

undefined
Carovivakliniken är en av de 86 kliniker som Ivo har granskat.

Det Ivo har granskat är bland annat om klinikerna haft legitimation, hur deras journalföring ser ut, den basala hygienen och vilken information patienterna har fått. Den som ska genomgå en behandling måste bland annat informeras innan om riskerna med ingreppen och vara över 18 år.

– Vi har stött på fall där en 15-årig tjej fick botox och fillers och där utföraren sa att hon skulle få rabatt på nästa behandling om hon tipsade sina jämnåriga kompisar om kliniken, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo.

Enligt Göran Olsson är många av de fel som begås avsiktliga.

undefined
Bubbel och botox i samma kyl var bara ett av många exempel på hur extetiska kliniker misskötte sin hygien.

– Det är många oseriösa aktörer som inte ens tänker att de ska följa regelverket. De är där för att tjäna pengar. Det är fler brister inom injektionsbehandlingarna, men inom de kirurgiska behandlingarna tas de största riskerna.

40 av de 86 inspektionerna har lett till åtalsanmälningar och flera kliniker har tvingats att stänga efter inspektionerna.

Inspektionerna har varit både anmälda och oanmälda, men Ivo saknar redskap att komma åt en stor del av de verksamheter som går under radarn.

– Bland annat får vi inte göra inspektioner i personers hem eller på hotellrum där behandlingar utförs, säger Göran Olsson.

undefined
Göran Olsson, enhetschef på Ivo (Inspektionen för vård och omsorg), ser med förskräckelse på hur många aktörer som utför riskfyllda estetiska behandlingar på patienter.

Vi såg i vår granskning att många som har legitimation jobbar som konsulter och åker runt på olika salonger och utför ingrepp. Hur ska ni granska dem?

– Det är precis en sån svårighet som vi jobbar för att få bukt med.

UNT har sökt båda Uppsalaklinikerna för en kommentar. Caroviva avböjer att svara på UNT:s frågor.

Artikeln är tillfogad ett förtydligande.

Ny lag sedan 2021

Sedan 2021 har lagen skräpts vad gäller estetiska injektionsbehandlingar.

Bland annat får de bara utföras av personer med legitimation, det vill säga tandläkare, läkare och sjuksköterskor. 

Alla som utför behandlingar måste informera patienten om riskerna med behandlingen och för injektioner måste det gå 48 timmar mellan informationen och utförandet. Vid kirurgiska behandlingar måste det gå en vecka mellan informationstillfället och behandlingen.

De som får behandlingarna måste ha fyllt 18 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!