Bostadsbyggandet fortsätter – trots hot om miljöbrott

Trots hotet om att dras inför rätta för miljöbrott har Uppsala Vatten och kommunen under flera år undvikit att dra i bromsen för stadens expansion.

Planerna på att bygga 900 bostäder i kvarteret Ångkvarnen i Industristaden är ett av de fall där Uppsala Vatten inte haft invändningar mot att ansluta fler bostäder till reningsverket.

Planerna på att bygga 900 bostäder i kvarteret Ångkvarnen i Industristaden är ett av de fall där Uppsala Vatten inte haft invändningar mot att ansluta fler bostäder till reningsverket.

Foto: Illustration: Juul Frost arkitekter

Uppsala2024-05-07 16:30

Nyheten i korthet

  • Trots hot om rättsliga åtgärder för miljöbrott har Uppsala Vatten och kommunen fortsatt att stödja stadens expansion, vilket kan leda till reningsverket slår i taket för sitt miljötillstånd.
  • Uppsala Vatten har inte markerat risken i något av de fall där nya bostäder skulle kunna ansluta till reningsverket, trots att det har blivit alltmer uppenbart att processen för att få ett nytt miljötillstånd kommer att försenas.
  • Kommunens ståndpunkt är att planeringen kan fortsätta utan hinder så länge det finns ett giltigt tillstånd för reningsverket, även om det snart kommer att överskridas.

UNT har tidigare kunnat berätta om bekymren för reningsverket att klara miljötillståndet när Uppsala växer. Resultatet kan bli att Uppsala Vatten, det kommunala bolaget som driver reningsverket, dras inför rätta.

– Vi har gjort allt vi har kunnat. Vi har sökt nytt miljötillstånd i god tid. Mer än så kan vi inte göra, säger Ida Hellrup, tillförordnad vd för Uppsala Vatten.

undefined
Planerna på att bygga 900 bostäder i kvarteret Ångkvarnen i Industristaden är ett av de fall där Uppsala Vatten inte haft invändningar mot att ansluta fler bostäder till reningsverket.

Men frågan är om bolaget verkligen gjort allt de kunnat för att undvika ett åtal för miljöbrott. UNT har gått igenom de remissvar som Uppsala Vatten lämnat in för flera stora detaljplaner som kommunen antagit de senaste två åren, den period när det stått klart att processen för ett nytt miljötillstånd för reningsverket kommer att dra ut på tiden.

Totalt har det under de här åren antagits detaljplaner som möjliggör att 3 640 nya bostäder byggs i området som är anslutet till reningsverket i Kungsängen.

Men inte i något av dessa fall har Uppsala Vatten påpekat risken att det inte längre kommer att gå att ansluta nya bostäder när reningsverket slår i taket för sitt miljötillstånd. När avloppsfrågan kommer på tal konstaterar Uppsala Vatten i sina remissvar bara att: "Anläggningsavgift ska erläggas enligt gällande taxa."

Det är först i april i fjol som bolagets styrelse beslutade att nämna begränsningen i miljötillståndet.

undefined
Ida Hellrup, tillförordnad vd för Uppsala Vatten, säger att hon inte kunde föreställa sig att det skulle ta så lång tid att få ett nytt miljötillstånd för reningsverket.

Det här innebär att det är först ett år efter att reningsverkets miljötillstånd fastnade hos regeringen som detta nämns som ett hinder av bolaget. Ett exempel på den nya formuleringen är ett yttrande som skickades in i slutet av februari i år om planer att bygga 200 bostäder intill Vårdsätravägen. Där skriver Uppsala Vatten: "Den rådande situationen innebär därför att det inom kort kommer saknas tillgång till en laglig avloppslösning. Detta innebär att detaljplanen riskerar att upphävas."

Borde ni inte ha gjort det mycket tidigare för att undvika risken att ställas inför rätta?

– Vi gjorde bedömningen att vi skulle hinna få tillståndet i tid. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att det skulle ta så lång tid, säger Ida Hellrup.

De bostäder som byggs nu är enligt planer som antagits för flera år sedan. Frågan är dock om man i förebyggande syfte borde ha pausat bostadsbyggandet långt tidigare när det stod klart att tillståndet dröjer.

– Det är en fråga för stadsbyggnadsförvaltningen, säger Ida Hellrup.

undefined
Christian Blomberg, stadsbyggnadsdirektör, säger att så länge det finns ett miljötillstånd är det fritt fram att planera för fler bostäder i Uppsala.

Christian Blomberg, stadsbyggnadsdirektör i Uppsala, säger att så länge det finns ett gällande miljötillstånd så begränsar inte reningsverket hur många nya bostäder kommunen kan planera för.

– Det är en gång per år som man prövar om miljötillståndet är uppfyllt. Och vid årsskiftet var befolkningen under gränsen, säger han.

Men när man är så nära gränsen. Borde man inte pausa byggandet?

– Så länge det finns en gällande detaljplan finns det en rättighet att bygga enligt den detaljplanen. VA-frågan prövades i samband med att detaljplanen togs fram, säger Christian Blomberg.

Att bygga bostäder utanför Uppsala stad, som inte ansluts till reningsverket, är heller ingen lösning. Tvärtom kan det göra saken värre. Reningsverket i Kungsängen är bland de bästa i Europa sett till reningsgraden. Det innebär att utsläppen per person från fastigheter med en annan typ av avloppsrening förmodligen skulle bli högre. Detta gör i sin tur att det blir mer fosfor i Fyrisån, vilket knaprar på miljönormen och försvårar för framtida miljötillstånd i Uppsala, för både bostäder och industrier.

Detta har hänt

Uppsalas reningsverk riskerar att bryta mot lagen på grund av stadens ökande befolkning. Enligt miljötillståndet får maximalt 200 000 personer vara anslutna till reningsverket.

En ansökan om nytt miljötillstånd lämnades in redan 2020 men har fastnat hos regeringen. Frågan om hur mycket fosfor som får finnas i Fyrisåns vatten behöver avgöras innan tillstånd kan ges.

Enligt Uppsala Vatten, som driver reningsverket, finns det kapacitet att ansluta fler personer och att det bara är en administrativ gräns som riskerar att överskridas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!