Ett växande Uppsala ställer till problem för reningsverket i Uppsala. Detta trots att utsläppen från reningsverket ligger långt under de tillåtna. Enligt miljötillståndet får maximalt 200 000 personer vara anslutna till reningsverket.
För de ansvariga på Uppsala Vatten är befolkningsstatistiken en nagelbitare där de hela tiden balanserar på gränsen för det tillåtna. De kan heller inte göra något åt situationen: Det går varken att hindra människor från att flytta till Uppsala eller att stoppa Uppsalaborna från att skaffa barn.
Under tiden dröjer det nya miljötillståndet för reningsverket. Ansökan skickades in redan under 2020, men ärendet har fastnat hos regeringen som haft det på sitt bord i två år. Beskedet från regeringskansliet är att "ärendet är under handläggning". Regeringen ska i sin tur avgöra en tvist mellan Naturvårdsverket och Vattenmyndigheten om hur mycket fosfor som får finnas i Fyrisåns vatten. När det är klart skickas frågan tillbaka till mark- och miljödomstolen som ska besluta om själva tillståndet, vilket innebär att det är ytterst tveksamt om allt är klart före årsskiftet.
Under tiden kommer reningsverket allt närmare gränsen för det tillåtna antalet Uppsalabor. Vid årsskiftet var marginalen upp till den tillåtna gränsen på 200 000 ungefär 2 000 personer, enligt Uppsala Vattens redovisning, som bygger på preliminär befolkningsstatistik från SCB.
När UNT går igenom SCB:s slutgiltiga siffror för fjolårets befolkning som kom i april är marginalen endast 515 personer upp till gränsen på 200 000, även om man räknar lågt på antalet boende. Någon gång under 2024, kanske redan nu, kommer gränsen att spräckas.
– Sker ett överskridande är det ett miljöbrott. Vi är skyldiga att anmäla det till åklagare, säger Marie Nilsson på kommunens miljöförvaltning.
Ida Hellrup, vd för Uppsala Vatten, säger dock att det finns god marginal i reningsverket.
– Det finns inte några kapacitetsmässiga hinder att ansluta fler personer. Det är en administrativ gräns, säger hon.
Är du orolig att själv hamna inför skranket?
– Nej. Jag anser att vi har gjort allt vi har kunnat. Vi har sökt nytt miljötillstånd i god tid. Jag utgår också från att vi kommer att få vårt tillstånd, säger Ida Hellrup.
Ett bekymmer för Uppsala Vatten är att det gamla tillståndet strikt reglerar hur många personer som får anslutas. Det spelar då ingen roll att utsläppen ligger långt under de tillåtna gränserna.
– Det är väldigt besvärligt för reningsverket att det har dragit ut på tiden så länge. När de slår i taket så har de tekniskt sett inte något tillstånd längre. Man tycker synd om VA-huvudmannen som sitter i klistret, säger Eva Nilsson, jurist på Naturvårdsverket.
Miljölagstiftningen är skriven för industrier, där produktionen orsakar utsläppen. För reningsverket, som lyder under samma miljölagar, är det tvärtom. Utsläppen orsakas av Uppsalaborna. Reningsverkets uppgift är att minska belastningen på Fyrisån.
Normalt görs det en avstämning vid varje årsskifte om villkoren i miljötillståndet är uppfyllt. Eftersom reningsverket ligger så nära gränsen har kommunens miljöförvaltning i april begärt en uppdatering av hur många personer som är anslutna. Diskussioner pågår nu mellan Uppsala Vatten och miljöförvaltningen vilket datum avstämningen ska göras.