Lägenhet i Eriksberg var gömma för knark och vapen

En kille och en tjej, båda 18 år, åtalas för vapenbrott och 15 kilo knark. Det är ytterligare ett fall där Uppsalapolisen fått fram bevis efter att i hemlighet ha tagit sig in i de misstänktas mobiltelefoner.

Åklagaren kräver att kontanterna som påträffats i ärendet ska stanna i statens ägo.

Åklagaren kräver att kontanterna som påträffats i ärendet ska stanna i statens ägo.

Foto: Polisen

Uppsala2023-10-18 19:00

Den 29 juni stoppade polisen en 18-årig kille i Uppsala som verkade påverkad av narkotika. Eftersom han hade droger på sig ville polisen syna honom närmare. 18-åringen sa att han var hemlös och sov i en källare i Sala backe. Han uppfattades som mycket nervös och polisen fick intryck av att han ljög om sin bostadsadress.

undefined
Foto som hittades i mobilen hos en av de åtalade 18-åringarna.

Det skulle visa sig att han hade all anledning att ljuga om var han bodde. I samband med gripandet lyckades han få iväg ett sms till sin flickvän, även hon 18 år. Han berättade att han tagits av polisen vilket utlöste en febril aktivitet hos henne.

Utskrift från flickvännens mobil visar att hon direkt började sms:a till en vän och det framgick att hon var livrädd för att polisen skulle göra husrannsakan där killen bodde.

undefined
De båda åtalade tonåringarna poserar med skjutvapen.

"Vi måste lösa allt det här innan de kommer hem till han", skrev hon till sin vän och beklagade att hennes kille hunnit fylla 18 år eftersom han då riskerade ett strängare straff än om han varit yngre. Polisen lyckades få fram att han tillfälligt bodde hos sin farmor i Eriksberg och gick in i bostaden. 

Det blev fullträff.

Där hittades 15 kilo narkotika av olika preparat till ett gatuvärde av cirka 3 miljoner. På en säng låg 105 000 kronor i kontanter och där påträffades även ett 3D-printat automatvapen som enligt utredningen var "av särskilt farlig beskaffenhet".

undefined
På en säng i lägenheten i Eriksberg hittade polisen 105 000 kronor.

De båda 18-åringarna som nu åtalas, har i förhör erkänt att de hanterat såväl vapnet som narkotikan. 

Det här är ännu ett fall där Uppsalapolisen använt en lag från 2020 vilket gör det möjligt att i hemlighet följa trafiken i brottslingars mobiler och datorer i realtid. Genom dataavläsningen kan polisen även komma förbi krypteringar.


LÄS MER: Så fungerar lagen om hemlig dataavläsning.
 

Av utredningen framgår att polisen innan gripandet i somras avläste de båda 18-åringarnas mobiltrafik. Av de avslöjade chattarna framgår att de sysslade med knark och att affärerna haft inslag av cynism. "Erbjud alltid kanyl till kunderna, så fort de sprutat i sig kommer dom ringa varje halvtimme", lyder ett meddelande som hittats i killens mobil.

undefined
Den 18-årige killen med vapnet som påträffades i hans farmors lägenhet. Ur förundersökningen.

Bilder i parets telefoner visar hur de poserar med skjutvapen. Tjejens kommentar i polisförhör löd: "Det hör till att ha vapen". 

I utredningen framkommer att brotten kan ha varit grövre än vad åtalet omfattar. Vid ett tillfälle blev killen nämligen svårt sjuk efter att ha tagit droger men uppgifter i tjejens mobil visar att hon inte vågade ringa 112. Orsaken, skrev hon, var att det fanns tre pistoler och 300 000 kronor i lägenheten.

undefined
"Det hör till att ha vapen". Det sa tjejen till polisen när hon förhördes om bland annat en bild där hon håller i ett skjutvapen.

Enligt killen förvarade han narkotikan på uppdrag av personer han inte velat namnge. Efter att polisen beslagtagit partiet blev tjejen kontaktad av okända som ville veta var narkotikan fanns. En av de som hörde av sig är en ökänd narkotikahandlare i Uppsala och 18-åringen har sagt till polisen att hon fruktar för sin säkerhet.

undefined
Åklagaren kräver att kontanterna som påträffats i ärendet ska stanna i statens ägo.

Kammaråklagare Thomas Bälter säger att man under utredningen undersökt samband mellan Eriksbergsmålet och årets våldsvåg i bland annat Uppsala. En orsak är att bilder på en pistol som hittats i en av 18-åringarnas mobiler visat sig vara samma vapen som beslagtagits hos en nu häktad person som figurerar i våldsvågen.

undefined
"Det finns misstankar om att narkotikan kommit från personer högre upp i en organisation", säger kammaråklagare Thomas Bälter.

– Men eftersom förundersökning pågår kan jag inte lämna fler uppgifter om det, säger Thomas Bälter.

Han vill inte heller berätta om polisen jobbar vidare mot den ökända narkotikahandlare i Uppsala som tjejen var rädd för och vars namn figurerar i knarkärendet.

Hemlig dataavläsning

Lag om hemlig dataavläsning, HDA-lagen, trädde i kraft 2020. Den finns på försök till 2025 och ska därefter utvärderas. Hemlig dataavläsning får endast användas vid brott med ett minimistraff om fängelse i två år, till exempel grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och mord.

Den 1 oktober i år utvidgades HDA-lagen. Tidigare krävdes skälig misstanke för att HDA skulle beviljas av domstolen. Numera kan HDA även användas preventivt, vid risk att gängkriminella ska begå allvarliga brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!