Klockan 02.40 på natten mot den 16 maj 2020 upptäckte polisbefälet Daniel Larsson en kraftigt blödande person som fallit ihop vid Västra Ågatan. Det rörde sig om en 20-årig man som bara minuter tidigare hade utsatts för en dödlig huggskada.
– Under natten famlade vi till en början i blindo. Vi hade ingen aning om gärningsmannens identitet och det fanns heller inga vittnen, berättar Daniel Larsson.
Vid en busshållplats nära Svandammen stötte en patrull ihop med några unga män. En av poliserna slog på sin kroppsburna kamera när han närmade sig gruppen. Att männen fångades på film fick sedan stor betydelse för ärendet.
– Vi hade fått veta att 20-åringen tidigare under kvällen hamnat i bråk vid en krog. Vi såg till att ordningsvakterna på den aktuella krogen fick se filmen med männen från Svandammen. De kände igen männen och sa att de hade varit inblandade i något tjafs.
LÄS MER: Polisens kroppskameror minskar trakasserier och hot.
Poliserna spårade upp den taxi som männen tagit från Svandammen och tog fram deras adresser.
– Det ledde till husrannsakningar och när dörren öppnades vid en av adresserna stod gärningsmannen där med en kniv i handen, säger Daniel Larsson.
Mannen dömdes i höstas till fängelse i 9,5 år.
Här är ytterligare ett exempel där material från polisens kroppskameror nyttjats som bevisning i Uppsala tingsrätt:
En septemberdag i fjol kallades polisen till en lägenhet i Uppsala där en kvinna påträffades knivskuren i bröstkorgen. I bostaden fanns en 71-årig kvinna som utpekades som gärningsperson. 71-åringen åtalades men hävdade under rättegången att den skadade kvinnan måste ha skurit sig själv.
Men direkt efter händelsen hade 71-åringen lämnat en annan version. När hon kördes till polisstationen började hon prata om vad som hänt. En polis i bilen aktiverade då sin kroppskamera och under rättegången spelades filmen upp av åklagaren. På filmen sa kvinnan att hon hade tittat på tv i berusat tillstånd och blivit irriterad när den andra kvinnan störde henne. Hon visade även hur hon stuckit kniven i kvinnans bröstkorg. 71-åringen dömdes av Uppsala tingsrätt till 2,5 års fängelse.
Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är brott som riktats mot poliser de vanligaste ärenden då film från kroppskamera ingår i bevisningen. Därefter kommer brott i nära relation samt trafikbrott.
Andelen uppklarade fall var något högre när det fanns film från kroppskamera. Enligt Brå går det dock inte dra slutsatsen att uppklarningen ökade på grund av filmerna.