Uppsala kommun har sedan i våras velat ha kommunala ordningsvakter i delar av Gränby. Detta för att få bukt med kriminalitet, stök och hot från utåtagerande ungdomsgäng som i ett par år skapat otrygghet i stadsdelen.
Men det är lättare sagt än gjort att få tillstånd. Polisens jurister utreder nu kommunens ansökan.
– Vi är frustrerade. Lagen om ordningsvakter togs fram på 70-talet och är utformad för ett annat samhälle. Den är gjord för logdanser, folkparker och liknande. Mycket av den brottslighet vi ser i dag fanns inte då, säger Anders Fridborg, säkerhetsansvarig på Uppsala kommun.
Det är lätt att få tillstånd till ordningsvakter på specifika platser och tillställningar så som badplatser, nöjesfält och krogar. I bostadsområden är det däremot mycket svårt.
Enligt lagen är ordningsvakternas uppdrag att ingripa vid ordningsstörningar, som att exempelvis avvisa onyktra personer. Däremot är de inte tänkta att användas i trygghetsskapande syfte.
– Ska det ske undantag ska det finns särskilda skäl och ett starkt allmänintresse. Vi hoppas såklart att juristerna anser att dessa kriterier är uppfyllda i Gränby, säger Anders Fridborg.
Sedan 2017 patrullerar kommunala ordningsvakter i city, och sedan 2018 även i Gottsunda centrum. Där går vakterna i anslutning till – men inte inne i – bostadsområden. Uppsala är en av många städer som de senaste tre–fyra åren anlitat ordningsvakter i syfte att ingripa mot stök och därmed öka tryggheten.
Polisen i Uppsala anser att ordningsvakterna fyller en viktig funktion.
– De skapar ökad trygghet i stökiga miljöer där polisen inte räcker till för stunden. Vårt samarbete med ordningsvakterna fungerar väldigt bra, säger Magnus Almerfors, samordnare för lokalpolisområdet Uppsala-Knivsta.
Tycker du att det behövs ordningsvakter i Gränby?
– Det finns definitivt problem med brott och otrygghet i delar av stadsdelen. Men det är juristerna som måste avgöra om alla kriterier är uppfyllda.
Lagen om ordningsvakter håller på att ses över. Det är såväl Magnus Almerfors som Anders Fridborg glada över.
– Lagen är gammalmodig. Det bör bli enklare att snabbt kunna besluta om tillfälliga ordningsvakter för att komma åt problem, säger Magnus Almerfors.
– Det vore önskvärt att få ha ordningsvakter i trygghetsskapande syfte, säger Anders Fridborg.