En tuff termin coronahösten 2020 gjorde att Susanna Bates fick ta ett studieuppehåll från läkarutbildningen efter en kuggad tenta. I stället för att börja termin sex tog hon jobb på Akademiska som undersköterska.
Hösten 2021 klarade hon dock den missade tentan och var tillbaka på spåret mot en läkarexamen. Om det hade funnit plats, vill säga.
Men som UNT berättat har studenter som tagit studieuppehåll svårt att komma in på programmet igen på grund av platsbrist på vissa terminer.
Susanna Bates lottades till reservplats tio som blev plats tre när terminen startade. Men där stannade det. I stället för studier fick det bli jobb hela vårterminen också.
– Jag var helt okej med att behöva ta studieuppehåll och att det sker en viss prioritering vid återintaget, exempelvis av dem som varit sjukskrivna. Men det måste bara finnas utrymme för att det kan hända studenter saker och ting på vägen, och att det ska gå att lösa. Jag är behörig och jag vill avsluta min utbildning, säger Susanna Bates.
Nu har hon sagt upp sig från Akademiska. Men även nu riskerar hon att hamna utanför de lyckligt lottade. Hon har lottats till reservplats fem.
– Jag har fått veta att det finns 104 platser den här terminen, men att de redan är 106 studenter antagna, säger hon.
Terminen ser alltså ut att vara överfull redan vid start.
– Det känns oerhört märkligt att de tar in för många studenter. De måste bara kunna lösa den här situationen. För mig som enskild är det här väldigt påfrestande. Jag kan inte planera mitt liv.
Professor Bertil Lindahl, en av de ansvariga för läkarutbildningen, försöker komma med lugnande besked.
– Jag kan garantera att alla kommer att kunna avsluta sin läkarutbildning. Men det kanske inte blir den termin man tänkt. Vi vet att det finns plats på kommande terminer. Det här är en risk som är känd när man tar studieuppehåll, säger han.
Inför terminsstarten kan platser bli lediga när behörigheten hos studenterna gås igenom, påpekar Bertil Lindahl.
Men är det rimligt att framtiden för behöriga studenter som redan läst flera terminer ska avgöras av lotten?
– Ja, alltså, vad är rimligt? Vi har ett begränsat antal platser, det är vad vi har att leva med och vi har klara regler för hur vi prioriterar det. Men visst är det här en jobbig situation, säger Bertil Lindahl.