Läkarstudenter lottas bort från programmet: "Ohållbart"

Läkarstudenter som har klarat sina omtentor måste lottas in på kommande terminer. Till de icke lyckligt lottade hör Anna som nu inte får fortsätta på sjätte terminen. Och även för dem som lottats in skapar systemet problem.

Veronika Wijk Jolborn och Patricia Rodriguez läser till läkare, men är kritiska mot hur antagningen till senare terminer sker.  Patricia Rodriguez tillhör dem som lottats in och inte vet om de får gå nästa termin.

Veronika Wijk Jolborn och Patricia Rodriguez läser till läkare, men är kritiska mot hur antagningen till senare terminer sker. Patricia Rodriguez tillhör dem som lottats in och inte vet om de får gå nästa termin.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-01-23 17:00

– Det här är så frustrerande, det går ju inte att planera sitt liv, säger Anna, som i stället för att följa med kursarna till läkarprogrammets sjätte termin nu har börjat jobba.

Hon, som heter något annat, förlorade i lotteriet om de så kallade extraplatser som används på läkarutbildningen och behöver säkra sin försörjning. Hon har reservplats två, men terminen är i gång och förmodligen blir ingen mer plats ledig.

Den knipa hon och cirka tio av hennes kursare hamnat i börjar med en missad tenta på en tidigare termin. När de kuggat den upprepade gånger kunde de inte fortsätta till nästa termin, utan fick ta ett formellt studieavbrott.

undefined
"Av oss tio som kom in till höstterminen på extraplats var det ingen som förstod att vi inte hade en garanterad plats. Vi känner oss så klart lurade", säger Patricia Rodriguez som tillsammans med Veronika Wijk Jolborn är mycket kritiska mot hur antagningen till senare terminer sker.

Under avbrottet kunde hon och de andra ändå ta tentan. Med en termins försening kunde de därmed fortsätta studierna. 

Men under höstterminen kom så ett meddelande om att det var hög tid för dem att söka sin plats till vårterminen 2022. Det visade sig att Anna och de andra inte hade en garanterad plats, utan en extraplats som måste sökas varje termin. Är det fler sökande än platser blir det lottning.

Och där drog alltså Anna nitlotten. Senare i vår väntar ansökan till hösten och kanske ny lottning. Och då kan hon hamna utanför igen. 

En som fick beskedet i veckan att hon kommit in till vårterminen är Patricia Rodriguez. Hon är kritisk mot systemet av flera skäl. 

– Av oss tio som kom in till höstterminen på extraplats var det ingen som förstod att vi inte hade en garanterad plats. Vi känner oss så klart lurade, säger hon.

undefined
"Av oss tio som kom in till höstterminen på extraplats var det ingen som förstod att vi inte hade en garanterad plats. Vi känner oss så klart lurade", säger Patricia Rodriguez som tillsammans med Veronika Wijk Jolborn är mycket kritiska mot hur antagningen till senare terminer sker.

Och villkoren för dem på extraplats skiljer sig. Den som har familj, som Patricia Rodriguez, ska vara garanterad en praktik i närområdet, men det gäller inte dem på extraplats.

– Så jag kan placeras i Falun fast jag bor i Stockholm. Det fungerar inte för mig, säger hon. 

Situationen skulle kunna liknas vid den när ett flygbolag bokar in för många resenärer på en flight, men alla dyker upp och några måste bokas om till senare flighter. 

– Har man biljett är man ju garanterad att bli ombokad. De här studenterna är lika behöriga som alla andra, men kan ändå inte planera sina liv. De vet inte om de kommer in, och kommer de in har de status som andra klassens studenter, säger Veronika Wijk Jorborn, som har ordinarie plats, men ändå har drivit frågan mot ledningen tillsammans med Patricia Rodriguez.

undefined
Veronika Wijk Jorborn och Patricia Rodriguez kritiserar utbildningen för att det finns för få platser på nästa termin utifall man behövt göra en omtenta och klarar den. Antalet studenter som är behöriga att fortsätta är fler än antalet platser, så då lottas vilka studenter som får fortsätta. Övriga blir utan plats.

Professor Bertil Lindahl sitter i ledningen för läkarprogrammet. Systemet är ett sätt att säkra att antalet studenter som utexamineras blir det som avtalats med regeringen, förklarar han. Men han tycker att liknelsen med en överbokad flygning haltar. Där har alla en lika giltig biljett. 

– Men studenterna på extraplats har missat en tenta och tvingats till ett avbrott. Om vi inte haft extraplatser skulle de inte kunnat fortsätta alls, säger han. 

Det som gjort situationen unik nu är att ovanligt många studenter går kvar på kurserna som därför är nästan fulla, förklarar han. 

Ändå står nu bara ett par studenter på reservplats till sjätte terminen. 

Varför kan ni inte bara ta in dem? De har ju klarat alla tentor. 

– Vi har en gräns och den måste vi hålla på. Det handlar exempelvis om att ordna praktik och handledare, säger Bertil Lindahl.

Men en översyn är på gång, säger han.

– Vi ska se över vår information och tittar på lösningar där man efter flera terminer på extraplats ska kunna få en garanterad plats.

Nytt längre läkarprogram

Läkarprogrammet är från och med höstterminen 2021 direkt grund för läkarlegitimation. Det innebär att de som börjat att studera på det nya läkarprogrammet i höst inte kommer att göra det som i dag kallas AT-tjänstgöring.

Det nya programmet är sexårigt. I stället för AT-tjänst kommer de som går den nya utbildningen att göra en ettårig bastjänstgöring (BT) efter examen. Den utgör också det första året i specialistläkarutbildningen, det som förkortas ST.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!