Uppsalas rödgröna styre (S, V, MP) har nu presenterat sin budget för 2024.
Det är hårda tider med inflation och minskade statsbidrag, konstaterade styret. Därför har de valt att lägga sig på marginalen och gå med mindre vinst, för att ha pengar över att satsa på skolan och barns fritid. Bland annat slopar de sparkravet i grundskolan och de egna fritidsverksamheterna, och halverar det för förskolan. "Barnens budget", kallar de sitt förslag.
Utöver skolsatsningen är en stor kostnad spårvägen. Det är 2024 som spårvägsprojektet påbörjas, och det kommer under året att kosta drygt 300 miljoner kronor.
– I ett läge då vi behöver satsa på trygghetsåtgärder och skola är det orimligt att bränna 1,9 miljarder på spårväg kommande tre år. S, V, MP gör av med pengarna för framtida generationer. Det kan aldrig kallas "barnens budget", utan är "spårvägens budget".
Det säger Therez Almerfors (M), vars parti är helt emot spårvägsplanerna.
Att bygga ny "kapacitetsstark kollektivtrafik" är en del i det så kallade fyrspårsavtalet som Uppsala kommun har med regeringen. Politikerna i Uppsala har länge tvistat om vilket alternativ som är bäst. S, V, MP och L förespråkar spårväg, och har sedan de träffade en överenskommelse i våras mandat nog att påbörja projektet.
Oppositionspartierna budgetförslag är inte färdiga än. Men hade högersidan fått bestämma, hade man hellre satsat på BRT, en typ av långa bussar.
– Vi vill avbryta spårvägen och ta fram en ny fördjupad översiktsplan för sydöstra stadsdelarna, säger Almerfors.
Jennie Claesson (L) förespråkar spårväg och är på den punkten positiv till styrets budget.
– Men det är spännande att de säger att det är barnens budget, det är ju tack vare överenskommelsen med oss. Jag skulle säga att delar av budgeten, att vi säkrar barnens utbildning, är en liberal seger.
Du hade velat ha mer cred för det?
– Det är klart att det hade sett bra ut, kan jag tycka. För det är ju ett liberalt krav.
Ehsan Nasari (C) säger:
– Styrets ambitioner för skolan är lovvärda, men när det gäller socialtjänst och äldreomsorg handlar det tyvärr mer om att lappa och laga än att förstärka och bygga ut.
Han tycker att styret tar en stor risk med spårvägssatsningen.
– Det gör deras budget i princip sprickfärdig. Vi anser att kommunen behöver prioritera kvaliteten i välfärden en lång tid framöver, samtidigt som en hållbar ekonomisk utveckling säkras.