Stora köskillnader inom tandvården i Uppsala

Många privata kliniker kan erbjuda tid för tandläkarundersökning samma dag – men på Folktandvården är köerna ofta flera månader långa för nya patienter. En orsak påstås vara att privata aktörer lockar över erfarna tandläkare från Folktandvården.

Gunilla Swanholm, direktör på Folktandvården i Uppsala, berättar att de tar sitt sistahandsansvar på stort allvar.

Gunilla Swanholm, direktör på Folktandvården i Uppsala, berättar att de tar sitt sistahandsansvar på stort allvar.

Foto: Pressbild

Uppsala2023-05-30 05:00

Som UNT har rapporterat om tidigare har Folktandvården problem med långa väntetider, där vissa patienter har erbjudits tid först tre år senare. Hög sjukfrånvaro inom regionen samt krav enligt tandvårdslagen på att prioritera bland annat barn och unga, en särskilt stor grupp i studentstaden Uppsala, är några av orsakerna.

– Dessutom har flera nya privata aktörer etablerats i Uppsala och de bemannar ofta upp med erfarna tandläkare från Folktandvården, säger Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör på Folktandvården i Region Uppsala.

undefined
Gunilla Swanholm, direktör på Folktandvården i Uppsala, berättar att de tar sitt sistahandsansvar på stort allvar.

Hon menar att den ökade etableringen av privata aktörer har rört om tandvårdsmarknaden och förlusten av erfarna tandläkare har gjort det svårare för Folktandvården att komma ikapp med köerna. Med fler yngre och mindre erfarna tandläkare kan det ta längre tid att behandla vissa patienter.

Distriktstandvården är en av Sveriges största privata tandvårdskedjor och har två kliniker i centrala Uppsala sedan tre år tillbaka. Vd Erik Alexandersson betonar att det råder stor konkurrens om tandläkare, men han tycker samtidigt att det är ett bra och fungerade system.

– Det är en konkurrensutsatt arbetsmarknad och vi jobbar hela tiden med att försöka vara en attraktiv arbetsgivare. I slutändan tror jag att det ger en bättre tandvård, konkurrensen tvingar alla aktörer att bli bättre både mot patienterna och som arbetsgivare, säger han.

undefined
Erik Alexandersson, vd för Distriktstandvården, berättar att de ofta kan erbjuda tid samma dag. De har bland annat expanderat lokalerna och rekryterat för att ha en tillräcklig kapacitet.

I Region Uppsala har Folktandvården 20 kliniker för allmäntandvård. Ett antal av dem kan erbjuda nya patienter tid för undersökning inom två till fem månader, men det kan ta ännu längre tid än så. Några kliniker kan också boka in nya patienter direkt.

När UNT jämförde väntetiderna för tio olika privata tandvårdskedjor och kliniker i Uppsala, kunde samtliga erbjuda tid inom en månad, flera av dem samma dag.

Gunilla Swanholm föreslår att den som inte har tandvårdskontakt i Uppsala och känner att den inte kan vänta på att få vård, vänder sig till privata kliniker.

Det låter lite märkligt att ni på Folktandvården säger att man bör gå privat?

– Ja, men det är fritt vårdval och ett enormt tandvårdsutbud på privatsidan i Uppsala stad. Vissa vill gå till Folktandvården av olika skäl, och då tycker jag att om man är orolig över att vänta kan man gå privat under tiden, men man ska se till att bli uppsatt på kölista hos oss.

undefined
Distriktstandvården grundades 2010 efter ett politiskt beslut att överlåta tio av Folktandvårdens kliniker till en privat aktör. Nu är de en av Sveriges största privata tandvårdskedjor med över 30 kliniker.

Pandemin orsakade ett visst eftersläp som Gunilla Swanholm berättar är löst på barnsidan. Däremot kan hon inte dela med sig av någon prognos för när de beräknar vara ikapp även när det gäller vuxna listade patienter i länet.

– Det är jättemånga patienter som hör av sig och vill komma till oss. På många kliniker försöker de att kalla in personer från kölistan vid återbud.

Under våren har flera av Folktandvårdens kliniker haft öppet på lördagar i ett försök att komma ikapp, och det fortsätter de med även i höst.

undefined
Folktandvården får cirka 20 återbud om dagen och runt 80 patienter uteblir från sina bokade besök varje dag. Många kliniker försöker då kalla in personer från kölistan.

Gunilla Swanholm förklarar att på vissa platser drar de inte ner bemanningen under sommaren, till exempel vid kusten, men i Uppsala är många patienter bortresta och många i personalen på semester, vilket naturligt saktar ner verksamheten en aning.

– Men akut kan man alltid få hjälp, intygar hon och menar att det inte finns anledning att vara orolig ifall det uppstår akuta tandbesvär under semestern.

Redan listade patienter

Folktandvården har som uppdrag att prioritera bland annat barn och unga upp till 23 år, vuxna med akuta besvär och äldre.

Patienter som redan har vårdkontakt med Folktandvården prioriteras också före helt nya patienter. 

Av de vuxna som sedan tidigare är inskrivna hos Folktandvården får 85 procent av 102 643 patienter vård inom 90 dagar räknat från årsskiftet, jämfört med 86 procent av 103 694 patienter samma period 2022.

Som ny patient utan besvär kan man dock få vänta längre än så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!