Efter ett besök hos käkkirurgen på Akademiska sjukhuset skickades Robert Cederholm till tandläkaren med beskedet att tanden som opererats behövde rotfyllas inom tre veckor. Annars skulle värken komma tillbaka.
Men när han skulle boka en tid hos Folktandvården vid Liljeforstorg i Uppsala fick han veta att nästa lediga tid fanns först om tre år.
– Det är ett hån mot skattebetalarna, säger Robert, som inte varit hos tandläkaren på flera år och därför inte är registrerad som vårdtagare hos Folktandvården. Av den anledningen placeras han trots sina besvär längst bak i kön.
Robert Cederholm började ringa runt bland länets kliniker på jakt efter en akuttid. Men på så gott som samtliga kliniker fick han samma svar – problemet var inte tillräckligt akut och hjälp inom tre veckor fanns inte att få.
Efter att ha påpekat käkkirurgens uppmaningar kunde han till slut tjata till sig en akuttid hos Folktandvården i Östervåla.
– Det kändes godtyckligt vad som är akut eller inte, menar Robert.
Men Robert har även mindre allvarliga bekymmer som måste åtgärdas. Beroende på mottagning kan väntetiden vara långt över ett år. Nu är han rädd för att nya hål ska utvecklas under tiden.
– Man skjuter ju sig själv i foten när dessa problem inte behandlas direkt, säger Robert.
Enligt Gunilla Swanholm, direktör på Folktandvården i Uppsala, beror de långa väntetiderna dels på en hög sjukfrånvaro och dels på att det ökade antalet privata tandläkarkliniker lockat över de mer erfarna tandläkarna med mer utmanande arbetsuppgifter och högre lön.
– Dessutom växer Uppsala, säger Gunilla Swanholm.
Hon menar att den nya lagstiftningen där 20- till 23-åringar räknas in i den prioriterade barntandvården, förlängt köerna ytterligare. I just de åldrarna har Uppsala en stor befolkningsgrupp.
– Eftersom de flesta barn och unga väljer oss som behandlare skapas en undanträngningseffekt.
Vuxna som vill söka sig till Folktandvården för icke-akuta ingrepp rekommenderas att söka hjälp hos privata kliniker, där väntetiderna ofta är kortare.
Men Robert Cederholm vill undvika privatklinikerna.
– För mig är det naturliga att gå till Folktandvården. Det var dit jag vände mig när jag var liten och för det mesta blir det billigare.
Av de vuxna som är inskrivna hos Folktandvården får 84,6 procent vård inom 90 dagar, enligt Uppsala regions statistik från årsskiftet. Före pandemin låg motsvarande siffra på 94 procent. Statistik på hur länge det dröjer för den som saknar ett fast tandvårdskontrakt finns inte.
Men trots de negativa siffrorna ligger Uppsala län bra till nationellt, menar Gunilla Swanholm.
– Region Uppsala är en idyll jämfört med städer längre norrut, där inte ens de med akuta besvär kan få hjälp inom en rimlig tid, säger hon.
Men Robert tycker inte att det är hållbart för en myndighet att hänvisa till privata kliniker. Särskilt inte eftersom dessa, till skillnad från Folktandvården, har rätt att säga nej till patienter. Dessutom tycker han att målet på att kunna erbjuda vård inom de närmsta 90 dagarna inte är tillräckligt bra, även när det fungerar som det ska.
– I grunden finns ju Folktandvården för att värna om folkhälsan. Men man undrar ju hur bra det egentligen är för folkhälsan när människor ska behöva vänta i flera år för att få tid. Då har man misslyckats med sitt uppdrag, konstaterar Robert Cederholm.