I fredags började Flygvapenövningen 18 (FVÖ 18) som ska pågå fram till onsdag. Flygvapenövningen pågår dygnet runt och kommer pågå tills på onsdag klockan 12.
– Årets övning har förlängts med en dag jämfört med tidigare år. Det låter kanske lite med en dag hit och dit, men varje dygn är påfrestande, berättar flygvapenchef Mats Helgesson.
Flygövningsområdet har även utökats i årets övning. Utöver luftrummen på båda sidorna Östersjön har övningen spritt sig till Estland för första gången.
– Det är viktigt för våra förband att öva på att upprätta en bas i ett okänt område, motiverar Mats Helgesson expanderingen av övningsområdet.
LÄS MER: Flygvapenövning i Uppsala
Övningen började med en omfattande cyberattack mot flygvapnets system som stegrats från en höjd hotbild till en högintensiv situation.
– Det var ett överraskande angrepp som gjorde flygvapnet helt blint, då flygbaserna är vitala för att flygvapnet ska fungera. Övningen går till stor del ut på hur flygvapnet ska kunna upprätta de tekniska systemen om de slås ut, säger flottiljchef Claes Isoz.
De finska och svenska luftvapnen och luftvärnen har ett nära och bra samarbete sedan tidigare och har ett väl fungerande vardagssamarbete, som flygvapenchefen kallar det.
– Inget samarbete är djupare än det vi har med Finland. Dels på grund av den geografiska närheten och dels för att vi har en liknande defensiv luftvärnsstrategi. Fast allt vill vi så klart inte dela, säger Mats Helgesson finurligt utan att gå in på detaljer.
En gemensam faktor för de båda luftvapnen är helikoptrarna av modell NH90. Eller nästan, då Sverige ju har modifierat höjden inuti sina.
– Ja, lite får man ju böja sig när man går in i de finska helikoptrarna, skämtar skvadronchef Niklas Perman.
Stridsflygplanen skiljer sig också åt från varandra. Finland håller fast vid sina F18 Hornet medan Sverige har de nyare JAS 39 Gripen.
Den främsta skillnaden mellan de båda ländernas luftförsvar är antagligen språken. "Painakaa sitä nappia nopeasti!" är inget en svenskspråkig kan gissa sig till vad det betyder, därför är det gemensamma språket engelska.
– Det är ingen stor skillnad att vara i Uppsala jämfört med i Finland. Språket är nog den största skillnaden, men vi är vana då vi har kontakt på ett eller annat sätt varje vecka, berättar den finske kontingentschefen Antti Lautala.
LÄS MER: Svenska flygvapnet ska ledas från Uppsala
Flygvapenövningen är årligen återkommande och har under de senaste åren ägt rum på Luftstridsskolan i Uppsala. Finland deltog första gången 2016. Nästa övning är planerad i vintermiljö i mars 2019.