Den nationella planen för infrastruktur innehåller satsningar på en rad olika områden. En fråga som kom lite i skymundan när beskedet om fyrspåret levererades var tidsplanen för spårvägen i Uppsala. I Trafikverkets förslag till nationell plan finns ingen finansiering via stadsmiljöavtal efter 2029. Det innebär att delar av bidraget till spårvägen i Uppsala kan frysa inne om projektet inte blir färdigt i tid.
Detta är en reell risk eftersom kommunen valt att lägga depån på östra sidan av Fyrisån, vilket innebär att miljöprövningen av bron vid Ultuna kan försena hela projektet.
Något besked om övriga delar av den nationella planen, där stadsmiljöavtalen ingår som en del, ville Tomas Eneroth, infrastrukturminister, inte ge på onsdagen. Men han deklarerade att även spårvägsprojektet i Uppsala är en viktig investering.
– Det vi säger nu är att det är viktigt att hålla de avtal som staten har träffat. Och där finns även stadsmiljöavtalet och den regionala intentionen att bygga spårväg med som en viktig del som också ger en nationell nytta, säger Tomas Eneroth.
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, är inte heller orolig för att bidraget till spårvägen ska dras in om projektet försenas.
– Jag är övertygad om att staten inte vill kasta två miljarder i sjön utan kommer att se till att det går att genomföra projektet. Samtidigt måste vi jobba på ordentligt. Inriktningen måste vara att det ska bli klart i tid, säger han.