Granskning bekräftar hård kritik mot stjärnprofessor

Den professor som var en stjärnrekrytering till Institutionen för psykologi, men vars ledarstil påståtts skapa grova missförhållanden, har bett att få byta anställning. Det framkom när en granskning av arbetsmiljön presenterades av universitetet.

I veckan har personal vid Institutionen för psykologi fått en dragning om den arbetsmiljökartläggning som gjorts av externa granskare. Efter det har dekan Joakim Palme gjort sig tillgänglig för en intervju.

I veckan har personal vid Institutionen för psykologi fått en dragning om den arbetsmiljökartläggning som gjorts av externa granskare. Efter det har dekan Joakim Palme gjort sig tillgänglig för en intervju.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2023-05-10 16:30

I februari kunde UNT berätta att det stormar rejält på Institutionen för psykologi vid Uppsala universitet. En professor anklagas för att ha tryckt ned och behandlat medarbetare illa, och ledningen för institutionen kritiseras för att ha blundat för problemen. En källa som arbetat under professorn berättade för UNT att det hela gått så långt att källan fått suicidtankar.

Uppgifter om krisen läckte först ut i ett stort avslöjande i Psykologtidningen som följt professorns karriär och hittat personer på tidigare arbetsplatser som vittnade om egna erfarenheter av missförhållanden och ohälsa i professorns grupper.

undefined
"Till en början var jag jätteglad att jag fick arbeta ihop med en så erkänt duktig forskare. Men ganska snart fick personen mig att må så otroligt dåligt.", sade en källa som arbetat under professorn till UNT tidigare i år.

Externa granskare från bolaget Falck hälsa och arbetsliv har nu gjort en arbetsmiljökartläggning. UNT har fått ta del av slutsatser och en lista med föreslagna åtgärder. De externa granskarna skriver att de inte tittat på frågan om skuld, utan fokuserat på arbetsmiljöarbetet och vägar framåt. 

I rapporten har den forskningsgrupp på omkring tio personer som professorn lett, samt även professorn själv, svarat på frågor. En betydande majoritet, 75 till 90 procent enligt sammanställningen, av gruppen lyfter flera brister och risker. För forskargruppen handlar det såväl om forskningledarens sätt att leda arbetet, som olika brister kopplat till institutionens arbetsmiljöansvar, skriver granskarna.

Joakim Palme, dekan för samhällsvetenskapliga fakulteten som tagit över arbetsmiljöansvaret från institutionen under krisen, vill inte ge mer detaljer om kritiken mot professorn. 

– Rapporten visar att det finns allvarliga risker i arbetsmiljön för arbetsgruppen i relation till forskningsledaren, säger han. 

Vad betyder "risker i relation till arbetsledaren"?

– Jag kan inte precisera det, men det har med forskningen att göra och hur man hanterar relationer. Det finns förbättringspotential när det gäller chefskapet.

undefined
Joakim Palme är dekan vid samhällsvetenskapliga fakulteten och har tagit över arbetsmiljöansvaret från ledningen vid Institutionen för psykologi. Även han får kritik av personalen, visar en rapport.

Det har förekommit uppgifter i medier om att forskningsledaren ska lämna nuvarande uppdrag. 

Stämmer det?

 – Professorn har själv uttryckt en stark vilja att få lämna institutionen. Men det är diskussioner som förs över min nivå, säger Joakim Palme.

Har ni vidtagit några åtgärder mot professorn med anledning av kritiken?

– Vi agerar inte mot, utan med våra medarbetare. Nu sätter vi in adekvat stöd till forskningsledaren och till arbetsgruppen, för avlastning och för att förbättra relationerna. Vi har också tillsatt en arbetsgrupp som ska arbeta med en handlingsplan för hela institutionen, säger Joakim Palme. 

Han ser en läxa i den här historien som hela universitetsvärlden behöver göra. En ledare av en forskargrupp är ofta inte chef och har därmed inte arbetsmiljöansvar eller utbildning. Ändå har ledaren makt över sin grupp och påverkar gruppmedlemmarnas arbetsmiljö mycket.

– De här är något universitetet måste jobba bättre med, att få arbetsledande personer medvetna och kunniga om arbetsmiljö och risker. Vi måste också få dem som är ansvariga för arbetsmiljön att agera efter det, säger Joakim Palme.

undefined
Institutionen för psykologi skakas av avslöjandet av missförhållanden runt en professor. Nu kan externa utredare visa på en rad brister i arbetsmiljöarbetet.

Här har de brustit vid institutionen. Medarbetarsamtal och medarbetarundersökningar har inte genomförts eller följts upp som de ska, och under den pågående krisen har inte personalen fått det stöd de behöver, visar rapporten.

– De resultat jag fått ta del av från Falck återger stark kritik mot flera nivåer inom universitetet, även mot mig och de åtgärder jag vidtagit, som har upplevts vara destruktiva för inblandade, säger Joakim Palme.

Professorn själv har gjort klart att hen inte vill intervjuas, men har lämnat ett uttalande till UNT. Efter att ha tagit del av den externa granskningen säger sig professorn vara "omtumlad och ledsen för alla berörda".  Vidare skriver professorn: "Jag kan konstatera att mycket av det som framkom om hur man uppfattat mig som ledare inte tidigare framförts till mig. Jag hade önskat att jag fått veta och därmed fått möjlighet att förändra förhållandena. Jag kommer nu att fokusera på att lära av detta och snarast möjligt återgå till den forskning jag och flera med mig brinner för."

En uppgift som cirkulerat är att institutionen i Uppsala vid rekryteringen av professorn, som uppges vara en stjärna inom sitt gebit, inte tog referenser. 

– Det är fel. Jag har pratat med personer som tog referenser, säger Joakim Palme.

Forskning sedan 1948

Institutionen för psykologi grundades 1948 och är del av den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Här arbetar cirka 120 personer, varav ett femtontal professorer och ett tiotal professor emeritus. 

Institutionen har cirka 50 aktiva doktorander samt ett antal gästforskare och gästdoktorander knutna till sig. 

Vid institutionen utbildas närmare 700 heltidsstuderande varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!