Bara det nordvästra lägenhetshuset, mot Vaksalagatan, står ännu kvar men mest i form av ett urblåst skal. Grannhuset tvärs över gården är borta, liksom de båda lägre huskropparna med kontor och butiker längs Storgatan och järnvägen.
När det sista huset försvunnit har sammanlagt drygt 20 000 ton stadig betong knackats ned sedan rivningen startade i september. Här ska byggas kontor, butiker, matställen och hotell med terrass och pool på taket. Men även när huset mot Vaksalagatan jämnats med marken återstår en hel del rivningsarbete, som emellertid inte kommer att bli lika synligt från omgivningarna:
– Nästa steg blir att slå ned spont som stöd i marken innan den befintliga grunden under källarvåningen tas bort och en ny grund anläggs, berättar Fredrik Mässing, vd för Mässing Properties som är en av Sivia-fastighetens ägare.
De nya husen får sex-sju våningar och placeras som tidigare runt en öppen innergård men bilparkeringen byts mot grönska och sittplatser och hela gården ska enligt planerna täckas över. Förutom nya hus ska en ny gång- och cykelväg anläggas utmed järnvägen intill kvarteret.
Rivningen har öppnat nya vyer mellan Vaksala torg/Konserthuset och Stadshuset men utsikten är bara tillfällig och kommer att försvinna när det nya kvarteret tar form. Enligt den senaste tidsplanen kan husen stå färdiga under 2026-27.
Sivia torg invigdes 1962 som ett modernt affärscentrum men blev efter några decennier utskällt för bristande charm och underhåll, inte minst när Konserthuset och Resecentrum byggts färdigt. Men många hyresgäster vittnade om trivsel och grannsämja. I bottenvåningarna hade kvarteret sina obestridliga dragplåster med butiker och matställen, inte minst klassiska Uppsalakrogen Lucullus som öppnade 1967 och slog igen redan 2019, när det först signalerades att rivningen skulle starta.
Till en början fanns planer på att bygga om fastigheten och behålla bostäderna men i ett senare skede gav byggnadsnämnden klartecken för rivning och nybyggnad utan bostäder. Höjden på de nya husen sänktes under planeringsarbetet efter protester mot att de nya byggnaderna skulle påverka utsikten från Konserthusets foajé, tvärs över Storgatan. I detaljplanen finns krav på att det nybyggda kvarteret ska utformas med hög arkitektonisk kvalitet.
Fastighetsägarna väntas försöka lansera ett nytt namn på kvarteret som en del i omvandlingen av fastigheten.