Snigelexplosion i länet – så dödar du dem bäst

Med regnet kommer mördarsniglarna, och det i mängder. "Jag har fått rapporter om personer som dödar 500 till 1 000 sniglar i sin trädgård på en kväll", säger snigelexperten Ted von Proschwitz.

Ted von Proschwitz är snigelexpert och docent vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Ted von Proschwitz är snigelexpert och docent vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Foto: Mostphotos, Göteborgs Naturhistoriska Museum

Uppsala2024-07-19 20:00

Vädret i maj månad är avgörande för mördarsniglarna. Det är då de kommer upp till ytan efter sin vintervila i jorden. Möts de av torrt väder är det många som dör, men om det är regnigt och fuktigt som i år så frodas de.

Med regnet har sniglarna intagit Uppsalas gångvägar och trädgårdar, och enligt Ted von Proschwitz, som är docent vid Göteborgs naturhistoriska museum, är det bra att döda så många som möjligt då de är invasiva skadedjur.

– Grunden ska vara att man manuellt dödar dem. Det kan man göra lätt genom att halshugga dem, man sätter ett snitt 0,5 till 1 centimeter in från framändan. Det blir en smärtfri och omedelbar död för snigeln, säger han.

undefined
Mördarsniglar dödar man bäst genom halshuggning, berättar snigelexperten.

Det bästa är dock att hålla dem borta från trädgården till att börja med. Han rekommenderar att man ska köpa torr jord i påsar i stället för lösvikt, att man inte ska vattna i trädgården om kvällarna, inte ha öppen kompost och att ha sin robotgräsklippare i gång. Man kan även sätta upp barriärer, fällor och elstängsel.

Det är också viktigt att rikta insatser mot sniglarna så tidigt på året som möjligt, innan de hinner börja lägga ägg. En mördarsnigel lägger nämligen runt 400 ägg.

Att helt bli av med sniglarna beskriver han dock som omöjligt.

– Vi kommer inte att kunna bli av med den här arten eftersom att den är tvåkönad och kan självbefrukta sig, säger Ted von Proschwitz.

Det verkar även som att en ny art, som UNT tidigare rapporterat om, fått ett starkare fäste i delar av länet. Det gäller den svarthuvade snigel som upptäcktes för första gången i Sverige för några år sedan.

undefined
Den svarthuvade snigeln är ursprungligen från Kaukasus i södra Ryssland och antagligen har den kommit hit med trädgårdsmaterial eller växter.

– Den massförökar sig och är besvärlig. Den äter dock inte på trädgårdsväxter som mördarsnigeln gör. Men det är viktigt att man inte flyttar jord, för det är så den sprids, och då kan den spridas till fler delar av Sverige.

Än så länge finns snigeln runt Mälardalen, östra delarna av Uppland och på några platser söder om Stockholm.

Fler invasiva arter har också upptäckts i Sverige de senaste åren, däribland grön källarsnigel, som observerats i ett par trädgårdar i Göteborg och en snäckart som heter fläckig vinbergssnäcka och som har hittats i Skåne och längs västkusten.

– Dessa arter ska man hålla ögonen öppna för. Sedan tror jag inte att någon av de här har samma potential att bli det jätteproblem som mördarsniglarna är i dag, säger Ted von Proschwitz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!