Hunden Peggy rör sig vant genom skogen med nosen bland löven. Hon är utbildad och tränad i avancerat specialsök och i dag är hon i Marma i Älvkarleby kommun för att söka efter den svarthuvade snigeln.
– Hon lärde sig först att hitta mördarsnigel och ägg från den. Sen tänkte vi rikta in oss mot åkersnigeln, men precis när vi började dök svarthuvad snigel upp, berättar Kristin Lindell, hundförare.
– Det är väldigt spännande. Man har hittat en ny snigelart i Sverige som vi inte vill ha här och vi får vara med från början och göra en insats, fortsätter hon.
Den svarthuvade snigeln finns naturligt förekommande i områdena kring Kaukasus och upptäcktes första gången i Sverige för två år sedan. Den kom troligtvis in i landet oavsiktligt genom handel med plantor och jord, och sedan den första upptäckten i Västmanland 2019 har den rapporterats från Karlskrona i söder till strax norr om Gävle.
I Älvkarleby, den kommun i landet som har flest rapporter, har snigeln observerats ett 60-tal gånger.
– Det handlar dels om att det finns en stor spridning här, allra mest i Älvkarleby tätort och Gårdskär. Men en del i förklaringen kan också vara att de som är intresserade åker dit där de vet att den finns och så hittar de ännu fler, säger Mattias Renström, handläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.
Kunskapen om den svarthuvade snigeln är än så länge ganska liten. Det finns dock en oro och just nu pågår studier hos flera länsstyrelser, Naturvårdsverket och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) om hur farlig den skulle kunna vara för andra blötdjur och insekter, samt vilken inverkan den skulle kunna ha på trädgårdar.
Under en tre dagar lång inventering har Mattias Renström, med hjälp av Kristin Lindell och ytterligare en hundförare, besökt platser mellan Örsundsbro och Skutskär för att söka efter snigeln på områden där den rapporterats.
– Vi vill tidigt i utbredningen hålla kolla på den, framför allt för att kunna informera närboende och tomtägare. Om man är uppmärksam i de områden där den finns i dag, och bekämpar på sin egen fastighet, kommer man dels ha färre sniglar i trädgården men också minska risken för spridning till fler områden. Och om den är nyupptäckt i ett område och inte har hunnit sprida sig så mycket kan den i bästa fall försvinna helt därifrån, säger Mattias Renström.
Hittills har de konstaterat att snigeln funnits i alla områden de har åkt till, och på de platser där de bara fått in en rapport har de hittat betydligt fler sniglar än så.
– Vi har inte kunnat plocka alla, men om vi gjorde det skulle vi kunna hitta flera hundra till tusentals. Hundförarna har träffat trädgårdsägare som sagt att sniglarna förstört deras odlingar, och det har de fått höra på andra platser i Sverige också. Det är ett stort spann vad folk känner till, vissa vet precis vad vi pratar om och har rapporterat snigeln och vissa känner inte till den alls men har trädgården full.
Vad ska man göra om man hittar den svarthuvade snigeln i trädgården?
– Man ska använda en metod som gör att den dör direkt. Om det är stora mängder kan du samla ihop dem och hälla kokande vatten över, och om det är en enstaka snigel klipper du bakom huvudet. Många tror att man ska hälla salt över sniglar men det är en plågsam död som vi inte uppmuntrar till.